Съвсем скоро едно от най-смъртоносните епидемии на нашето време ще

...
Съвсем скоро едно от най-смъртоносните епидемии на нашето време ще
Коментари Харесай

Епидемията от холера в Йемен скоро ще достигне 1 млн. души

Съвсем скоро едно от най-смъртоносните епидемии на нашето време ще вземе нови жертви. В рамките на седмици, а може би и на дни, холерата в Йемен ще доближи нови върхове, убивайки хиляди.

Избухването на тази зараза е напълно разследване на човешки дейности. След две години и половина революция, която съвсем унищожи така и така слабата инфраструктура на Йемен, доставяща питейна вода, през днешния ден санитарната система и лечебните заведения са в огромната си част отвън строя.

В Йемен пекат арестанти на „ грил “, Съединени американски щати вземат участие

Арабската коалиция разгласи завършек на примирието в Йемен

Без достъп до чиста питейна вода и лекарства, лекари, сестри и стотици хиляди йеменци се сблъскват с холерата, която се популяризира като фекална бактерия във водата.

Всички воюващи в спора имат виновност, в това число водената от Саудитска Арабия коалиция против подкрепените от Иран бунтовници, както и Съединени американски щати с техните безразборни удари из цялата територия на страната. В тази кланица, геополитическите цели рядко взимат поради сигурността на цивилното население. За разлика от Сирия, където виждаме същото безконтролно държание, в Йемен самата страна е по-бедна и, даже преди сегашната рецесия, достъпът до питейна вода беше главен проблем.

In less than 6 months, the rapidly spreading #cholera outbreak in #Yemen has exceeded 800,000 suspected cases. pic.twitter.com/zhe3cSpiS3
— WHO Yemen (@WHOYemen) October 7, 2017
Световната здравна организация уточни при започване на октомври, че заболелите от холера в Йемен са 777 229 души,

а умрелите до момента са 2134. Много скоро, обаче, може би още тази седмица, епидемията ще обхване още региони и ще задмине Хаити по брой на болни. Разликата, обаче е, че в Хаити епидемията лиши седем години да доближи 800 000 души, а в Йемен това се случи за по-малко от шест месеца.

От 1949 година насам Световната здравна организация не се е сблъсквала с сходна обстановка, както тази в Йемен.

Ако обстановката продължа да се развива, както до момента, в Йемен епидемията от холера ще застигне над един милион души до края на тази година

По-голямата част от заболелите са хора сред 18 и 26 години, а 26% са под пет-годишни.

За СЗО разпространяването на епидемията няма явен отговор, защото в 21 век светът от дълго време е намерил метод да се бори с сходни болести. Но здравните служащи в Йемен описват други истории.

Когато се свързах с някои от тях, работещи както в южните региони на Йемен, по този начин и в огромните градски центрове, те загатват единствено някои от факторите, които обаче са задоволителни, с цел да се стигне до този самобитен армагедон.

Докторите и сестрите работят в ужасяващи условия, постоянно без възнаграждение или достъп до съществени лекарства. По-голямата част от 27-милионното население на Йемен няма достъп до чиста питейна вода, военните дейности са довели до там, че фекални води се сливат с тръбите, доставящи вода. Мнозина употребяват свои кладенци, само че поради гърмежите и разрушенията, те също са нечисти – някои радикални групировки като Ал Кайда, които имат съществена база в Йемен, тровят водата в избрани региони, като част от военната тактичност против враговете си.

Stop the Unconstitutional War in #Yemen https://t.co/indvEE44jI
— Yemen in crisis (@crisis_yemen) October 10, 2017
И до момента в който холерата е изцяло лечима в наши дни, то в Йемен хората всеобщо нямат достъп до лекарства и филантропична помощ, защото пристанищата са блокирани поради военните дейности, а воюващите сили целеустремено бомбардират цивилни обекти, в това число лечебни заведения и клиники. Така да вземем за пример, главното пристанище Ходейда е блокирано от три години.

Войната, избухнала откакто бунтовниците, подкрепени от Иран, завзеха столицата Сана, принуди йеменското държавно управление да се откри първо в Саудитска Арабия, а по-късно в южния пристанищен град Аден.

Междувременно, над 6000 души изгубиха живота си, а на картата се появиха нови проблеми – за две години и половина, още веднъж се разсъниха сепаратистките придвижвания в Южен Йемен, а радикални групи като Ал Кайда и "Ислямска страна " видяха опция в хаоса и ускориха наличието си.

Съседната Саудитска Арабия и съюзните й страни от Залива, дружно със Судан, направха коалиция преди година, която да помогне на президента Абд Раббу Мансур Хади да се върне в столицата, само че към този момент това не се е случило. Бунтовническите сили управляват към момента огромни региони от Йемен и сраженията не престават, макар напъните на интернационалната общественост да ги спре.

Холерата е събитие, което може да се следи в страните от Африка и Азия, а корените й са в делтата на Ганг в Бангладеш. Болестта обгръща постоянно по-бедни страни или региони, в които санитарната система е слаба и водата е негодна за пиянство. Ако се остави без лекуване, пациентът може да почине от обезводняване. Но в това време, холерата през днешния ден може да се лекува относително елементарно и на ниска цена с чиста вода и интравенозни течности.

Международни здравни организации и деятели възнамеряваха да доставят ваксини до огнищата на епидемията, само че стопираха акцията през юли, поради военните дейности в Йемен. Засега политическа воля няма, нито пък се вижда краят на войната. Това значи, че епидемията най-вероятно ще се популяризира и ще вземе нови жертви.

Няколко случая бяха регистрирани и в Джибути и Сомалия, където бягат част от бежанците от Йемен. Съвсем скоро, в случай че не се вземат ограничения за прекъсване на огъня, холерата може да излезе отвън границите на Йемен.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР