Съвсем разтегната ще бъде процедурата по броенето на гласовете след

...
Съвсем разтегната ще бъде процедурата по броенето на гласовете след
Коментари Харесай

Всяка бюлетина ще се показва пред камерата при броенето

Съвсем разтегната ще бъде процедурата по броенето на гласовете след изборите и попълването на протоколите с резултатите. Това се вижда ясно от методическите указанияна Централната изборна комисия (ЦИК) към секционните комисии, с които на последните се указва по какъв метод да работят след края на изборния ден.

Първата стъпка визира прословутото видеонаблюдение в действително време. След като гласуването завърши, ръководителят на всяка секционна комисия включва мобилното устройство за видеонаблюдение, след което сканира QR код от плик, предопределен за изборния ден. Машината би трябвало да е включена от самото начало, до момента в който комисията работи.

След това членовете на комисията се захващат с ръчното преброяване на бюлетините. Най-напред отварят урната с хартиените бюлетини. Те се изваждат една по една, броят се, а резултатите се попълнят в черновата на протокола – също на ръка.

Всяка хартиена бюлетина би трябвало да се покаже по този начин, че да се вижда маркираният избор. Едновременно с това, членът на комисията, който демонстрира бюлетината, „ афишира високо и ясно номера на кандидатската листа, надлежно гласът “Не поддържам никого ”, както се изяснява в инструкцията. По същия метод се афишира и преференцията, в случай че е маркирана такава.

Хартиените бюлетини се подреждат, като за всяка кандидатска листа се прави обособена купчинка. Правят се още две купчинки – една с гласовете “Не поддържам никого ” и една от недействителните гласове. Ако се откри недействителна бюлетина, тя се демонстрира и се афишира за какво е недействителна.

В напътствията се показва и кои гласове би трябвало да се сумират. Така се получават контролите, посредством които може да се наблюдава дали резултатите са попълнени вярно.

По същата скица се работи и във връзка с втория тип хартиени бюлетини – тези от машинното гласоподаване. Тук, несъмнено, няма невалидни гласове, защото машините не разрешават подаването на такива.

Когато се попълни цялата чернова, данните се трансферират в секционния протокол, още веднъж ръчно. Тук членовете на комисията би трябвало да са доста деликатни, тъй като в случай че позволен неточности, ще би трябвало да изискат нов протокол от съответната районна комисия. След като протоколът е запълнен и подписан, устройството за видеонаблюдение се изключва.

Събират се и се опаковат бюлетините и останалите изборни бумаги, предава се машината за гласоподаване (ако в секцията има такава) на компанията „ Сиела Норма “, която обслужва машинния избор, и секционната комисия поема към своята районна комисия. Там данните от машинното гласоподаване се трансферират от флаш паметта, а протоколът се ревизира за неточности. Ако се открият такива, документът се връща назад на секционната комисия, с цел да го поправи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР