Съвсем изкуствено Кристо беше превърнат в спорна фигура в България

...
Съвсем изкуствено Кристо беше превърнат в спорна фигура в България
Коментари Харесай

Дурмана: Съвсем изкуствено Кристо беше превърнат в спорна фигура в България

 " Съвсем изкуствено Кристо беше трансфорат в противоречива фигура в България и за моя изненада това стана след рухването на комунизма. Преди това той не беше отрицателно представян. Тоталитарните медии представяха достиженията му по света и нямаше подобен негативизъм, че е избягал и не е приказвал български. Тази нервност се раздуха напоследък и аз нямам пояснение за това ". Това сподели пред БНР художникът Петко Дурмана и добави, че Кристо не е изтъквал връзката си с България, само че в никакъв случай не е пропущал да я спомене.

Дурмана, само че дефинира като несериозно предлагането летището в София да бъде кръстено на международно известния художник Христо Явашев - Кристо. Според него и Националната изложба " Квадрат 500 " не е подобаваща, тъй като там има единствено негови картини от студентските му години, когато художникът не се е подписвал като Кристо, а и той не е станал прочут с тях:

" Като участник в екипа, който създаваше концепцията за " Квадрат 500 ", предлагах там да има зала на името на Кристо, за която да бъде закупена негова работа, само че моите оферти не се одобриха ", посочи той.

И Художествената академия не е подобаваща за името Кристо, съобщи художникът и добави, че тя към този момент си има име, а и подписката с това предложение наброява почти колкото е общият преподавателски състав, което съгласно него е несериозно малко.

Петко Дурмана показа, че знае за разискване сред Кристо и племенника му да бъде основано пространство за млади актьори в България, което да бъде на негово име:

" Това ще е нещо, което ще даде развиване, защото съвременното изкуство в България не е законно по метода, по който са законни други изкуства. Художествената академия не се занимава със съвременно изкуство, в сбирката на Националната изложба няма модерно изкуство ".  

Той беше безапелационен, че българите би трябвало да има къде да отидат и да видят същинско произведение на Кристо:

" Доколкото знам, има двама колекционери, които имат негови работи. Може би би трябвало да бъдат поканени да ги дават краткотрайно, до момента в който страната откри опция да закупи негова работа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР