Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова

...
Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова
Коментари Харесай

Защо се кръщаваме

Съвремието ни изправя ежедневно пред разнообразни тествания. Те са толкоз доста и толкоз разнообразни, че от време на време става мъчно да преминем всяко от тях с мъдрост, примирение и религия. А точно те са най-големите съдружници на индивида против бедите, които ни връхлитат непрекъснато.

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

 

Православната черква прави Свети тайнства, посредством които при строго избрани молитвени формули, се измолват над вярващите плодородните блага на Светия дух.

Които са повярвали в Иисуса Христа и живеят с вярата да станат съобщници на Неговото възкресение, засвидетелстват вярата си посредством Светото свещенодействие Кръщение. Кръщението е належащо за всеки, който желае да стане член на Христовата черква и съставлява първото и най – значимо изискване за реализиране на безконечния живот.,

“Ако някой се роди от вода и Дух, т. е. в случай че не се кръсти, не може да влезе в царството Божие ” е споделил самичък Господ. Но за какво от вода и от Дух – тъй като ние се състоим от две природи – от душа и от тяло, от естество очевидно и от естество невидимо; по тази причина и очистването е двояко, точно посредством вода и Дух. Едното ликвидиране се приема очевидно и физически, а другото в това време се прави не физически и не видимо; едното е нагледно, а другото – същинско и очистващо самите душевни дълбочини.
Тайнството Кръщение е такова богослужение, при което вярващият посредством трикратно потапяне на тялото в осветена вода и приканване на името на Пресветата Троица – Отец, Син и Свети дух се омива от първородния грях и от всички грехове, които е направил до Кръщението, става член на Христовата черква.
За да се кръсти човек, би трябвало да има жива и същинска религия в Бога и да се покае за греховете си. Чрез това Тайнство той се избавя от духовната смърт; от прегрешението, който е причина за смъртта; и от проклятието постигнало нашите прадеди.
Най – напред човек починал духовно. Духовната гибел стои в отделянето, в бягството на човешката душа от Бога, станало след грехопадението на Адам и Ева, чиито грях се предавал по завещание на всички техни потомци до Първото Пришествие на Иисуса Христа. При Кръщението човек още веднъж съединява душата си с Бога и възкръсва духовно за нов живот. Физическата гибел настава след отделянето на душата от тялото. Тя също е разследване от грехопадението. При Кръщението нашата плът получава семето на безконечния живот, телесната гибел за християнина към този момент не е безотрадна гибел, а блажено заспиване; по тази причина и умрелите в Христа ние назоваваме умряли, покойници. Тази истина се изобразява от самия обряд на Кръщението: водата символизира смъртта; купелът гроба, от който кръстилият се, по сходство на Христа, възкръсва за безконечен живот.
Повярвалият и кръстеният в Иисуса Христа е победител и над прегрешението. До кръщенето прегрешението живее в човешкото сърце и работи като отрова, проникваща в цялото му създание. Кръщелната вода измива тази отрова на прегрешението и човек се просвещава и освещава духовно. Божията берекет, настояща в Кръщението, изгаря всяко нечестие и тъмна сласт, зарежда акумулатора на човешката душа с силата и целомъдрието, праведността и благочестието. Но даже, когато заради отпадналост падаме в някое съгрешение, “ако използваме греховете си, Той (Бог) е правилен и правоверен, с цел да ни елементарни греховете и ни очисти от всяка несправедливост ”.
Чрез Светото Тайнство Кръщение ние се избавяме и от третата последица на първородния грях, която е проклятието. Нещо повече, то бива сменен с Божието благословение: “Тогава (на Страшния Съд) Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете Вие, благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от творение мира ”.
Тези плодородни блага на Кръщението, патриарсите на Източно – Вселенската Църква формулират в своето Послание от 1723 година до живеещите във Англия по този начин: “Действията на Кръщението, в резюме са следните: първо, посредством него се дарува освобождение от прародителския грях и от всички други грехове, направени от оня, който се кръщава; Второ, кръщаващият заобикаля безконечното наказване, на което предстои всеки, както за вродения грях, така и за личните си смъртни грехове; Трето, Кръщението дарува блажено величие, тъй като освобождавайки индивидите от сторените по – рано грехове, прави ги храмове на Бога.
При Кръщението човек получава от Бога Ангел – страж, който го защищава от всяко зло и посредством съвестта му го управлява по пътя на спасението. Макар в античната Църква да е съществувала процедура повярвалите да се кръщават в по – късна възраст, с цел да одобряват Христа умишлено и да получат помилван на всичките си грехове, сторени до часа на Кръщението, по – късно църковните отци постановили Тайнството да бъде осъществяване в най – ранна възраст. Това те наредили за да се избегне заплахата от преждевременна гибел на правилни, преди да са съумели да се кръстят. Кръщаването на дребни деца е била необятна Апостолска процедура. Поради това, че Кръшението в Новия Завет замества старозаветното обрязване, което се правило над осемдневни младенци, в тази процедура няма нищо смущаващо. В случай на смъртна заплаха за некръстеното дете, в случай че наоколо няма духовник, кръщението може да се извърши от всеки християнин или християнка. Взима се чиста вода, поръсва се с нея болното дете и се произнасят думите: “Кръщава се Божият раб (дава му се име) в името на Отца, амин, и Сина, амин, и Святия дух, амин.
Тайнството Кръщение се прави единствено един път и в никакъв случай не се повтаря. Най – добре е това свещенодействие да се отслужва в черква, само че в изключителни случаи то може да се реализира и в къщи.

Ето и по – основните обредни дейности на Кръщението:
ДАВАНЕ НА ИМЕ: то би трябвало да бъде християнско, нормално на някой светец (напр. Георги, Николай, Петър) или име обвързвано с някое свещено евангелско събитие (напр. Спас, Йордан). Не е редно християни да именуват децата си с имена, чието значение натъртва на суетни всемирски достолепия и които не съществуват в църковния календар.
ДУХВАНЕ: Бог сътвори “човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот ” (бит 2:7). Същото това Божествено дихание се изобразява от свещеника, който символизира Господа.
РЪКОВЪЗЛАГАНЕ: посредством което се демонстрира, че новопокръстеният ще бъде цялостен живот под Божия отбрана и всемогъщата Господня десница ще подкрепя делата му.
ЗАКЛИНАНИЕТО, ОТРИЧАНЕТО И ЗАПЛЮВАНЕТО на сатаната от страна на кръщаващия се (или на неговия кръстник) демонстрират цялостното му пренебрежение към дявола в отдаването му занапред нататък само на Бога.
ВОДОСВЕЩЕНИЕ И ИЗЛИВАНЕ във водата на елей (дървено масло). Смисълът на това богослужение е следният: кръщелният купел е съдът, в който човек получава избавление, по сходство на избавилите се от потопа в Ноевия ковчег, както маслиновото стръкче, донесено от гълъба в ковчега, послужило като знак на особената Господня благосклонност към хората, точно, че потопът спрял и се явила суша, по този начин и изливането на дървено масло в купела свидетелства за великото божие състрадание към кръщаващия се, който се избавя от греховния потоп на дявола. Кръщелната вода се освещава преднамерено за случая.

ТРИКРАТНО ПОТАПЯНЕ на кръщаващия се, който е с лице обърнато на изток значи, че той умива духовната си нечестота (греховете), че се погребва с Иисуса Христа в Кръщението, с цел да възкръсне с Него за безконечен живот. Това е най – основният миг в Кръщението. Потапянето се прави три пъти в чест на Светата Троица, а също и в чест на гибелта, погребението и възкресението на Господ Иисус Христос.

ОБЛИЧАНЕТО НА КРЪСТЕНИЯ в бяла дреха е знак на получената от него духовна непорочност и увещание, че той би трябвало да води благодетелен и свят живот. Заедно с бялата дреха новопокръстеният получава също и кръстче, което ще му припомня, че християнският живот е изпълнен с тествания, които могат да бъдат преодолени само благодарение на разпнатия на Кръста Господ Иисус Христос.

ОБИКАЛЯНЕТО НА КУПЕЛА със запалени свещи и песента “Които в Христа се кръстиха, в Христа се облякоха, алилуя ” е израз на духовна наслада заради обогатяването на Църквата с още един неин член.

ПОСТРИЖЕНИЕТО е знак за цялостното смирение на кръстения по отношение на Христа и Неговата Православна Църква.

 

 

Автор: отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР