Съвременните майки и бащи започват да развиват бебетата си буквално

...
Съвременните майки и бащи започват да развиват бебетата си буквално
Коментари Харесай

Не започвайте да учите бебето твърде рано

Съвременните майки и татковци стартират да развиват бебетата си безусловно от пелените. И са изцяло уверени, че по този начин е вярно. Но се оказва, че това не е толкоз значимо. Много по-важно е да използваме грамотно ресурсите, които притежаваме. Татяна Владимировна Черниговская е психолингвист, невробиолог, професор в СПБГУ.  Тя в своята лекция " Как да научите мозъка си да учи " приказва за това за какво момчетата и девойките би трябвало да се образоват по друг метод и за тайните, които ще създадат процеса на образование по-лесен и по-разбираем.

Не започвайте да учите бебето прекомерно рано

Много е важно децата да стартират да учат в точния момент. Най-големият проблем за едно модерно дете са суетните родители. Когато ми споделят: " Аз започнах да изучавам сина си да чете на две годинки ", аз давам отговор: " Какъв простак! " Кому е нужно това? Той не може да прави това на две годинки - мозъкът му не е подготвен. Ако вие го дресирате, той, несъмнено, ще чете и може би даже ще написа, само че ние имаме друга задача за тази възраст.

Всъщност, децата имат големи разлики в скоростта на развиване. Има подобен термин - " възраст на учебна зрялост ". Ето образец: имаме две деца на една и съща възраст 7 години, само че едното върви на учебно заведение, тъй като мозъкът му е подготвен, а другото се нуждае от още 7 месеца в къщи, да си поиграе и след това да седне на чина.

Според публични данни у нас повече от 40 % от децата имат усложнения с четенето и писането в края на началното учебно заведение. И даже и в 7-ми клас има такива, които не четат добре. При тези деца цялата когнитивни мощ на мозъка отива, с цел да пробият през буквите. Такова дете даже и да прочете текста, мъчно вниква в смисъла (защото не му стигат силите) и всеки въпрос по тематиката го води в „ задънена улица “.

Развивайте фината моторика

Пред нас има една доста сложна задача: ние сме на кръстопът сред човек, който е писал инструкциите и е прочел нормалните книги, и човек, който чете единствено заглавията, не умее да написа, занимава се с емот-икони и даже не набира постове. Важно е да се разбере, че този човек е друг и той има различен мозък. Ние възрастните го харесваме и сме сигурни, че няма заплаха за него. Но има. Ако едно малко дете, вървешком на учебно заведение, не се учи да написа, привиквайки към фините придвижвания на химикала, в случай че в детската градина не лепи и не изрязва с ножицата, не ниже синци, то не се създава фината моторика. А точно това въздейства на речевите функционалности. Ако вие не развивате в детето фината моторика, не се оплаквайте, че мозъкът му не работи.

Слушайте музика и научете на това и детето

Съвременната неврология интензивно учи мозъка в миг, когато върху него влияе музика. И в този момент знаем, че когато музиката взе участие в човешкото развиване от ранна възраст, тя има мощно влияние върху структурата и качеството на невралната мрежа. Когато възприемаме тирада, става доста комплицирана физическа обработка на сигнали. Имаме налягане в ухото от децибелите, шпации – и всичко това е физика. Ухото чува, а слуша мозъка. Когато едно дете учи музика, мозъкът привиква да обръща внимание на дребни елементи, да разграничава звуци и дължината сред тях. Именно тогава се образува фината част от невронната мрежа.

Не позволявай на мозъка да мързелува

Не всички хора на нашата планета са гениални. И в случай че бебето има неприятни гени, нищо не можеш да направиш. Но даже и гените да са положителни, не е задоволително. От баба може да наследи ужасно пиано, само че на него би трябвало да се научи да се свири. По същия метод детето може да има прелестен мозък, само че в случай че не се развива, не се образува, не се настройва – всичко ще е на халос. Мозъкът губи, в случай че няма когнитивно натоварване. Ако лежите на дивана в продължение на шест месеца, най-после няма да можете да станете. Същото е и с мозъка.

Мисля, че е ясно на всеки човек, че в случай че Шекспир, Моцарт, Пушкин, Бродски и други изтъкнати деятели на изкуството бяха пробвали да преминат матура, щяха да се провалят. И на пробата за просветеност IQщяха да се провалят. Какво значи това? Просто теста за просветеност IQне важи, тъй като никой не се съмнява в гения на Моцарт, с изключение на някой вманиачен.

Не опандизвайте децата единствено поради една матура

Има една подигравка, на която са показани маймуна, риба и слон, които би трябвало да се качат на едно дърво. Различни животни, някои от които по принцип не могат да се качат на дървото. Именно това предлага актуалната система на обучение.

Мисля, че това е доста нездравословно. Ако желаеме да приготвим за живота хора, които да работят на конвеир, то тогава това абсолютно е подобаваща система. Но тогава би трябвало да кажем, че слагаме точка на развиването на нашата цивилизация. Ще „ пазим Венеция “ да не потъне колкото можем, а нови шедьоври не ни трябват, стигат ни към този момент толкоз – къде ще ги дяваме. Но в случай че ние желаеме да възпитаваме създатели, то тази система е по-лоша от всичко, което можем да измислим.

Учете момчетата и девойките по разнообразни способи.

С момчетата би трябвало да се приказва малко и съответно. За оптимален резултат те би трябвало да вземат участие в дейни действия, те просто не могат да стоят неподвижно и умерено. Те имат толкоз доста сила, че е най-добре да се опитаме да я насочим по кротичък метод, да й дадем излаз, тъкмо по време на занятия. Не ги дръжте в малко затворено пространство, дайте им опция да се движат. Освен това, на момчетата би трябвало да поставяте повече действителни задания, да организирате надпревари, а от скучните писмени задачи се получават по-невзрачни резултати и не дават никакъв подтик в развиването. И още – тях би трябвало да ги хвалите за всяка дреболия. И ето още един забавен факт: оказа се, че момчетата би трябвало да бъдат възпитавани в по-прохладни пространства от девойките, тъй като в противоположен случай те просто ще заспят по време на занятия.

Момичетата обичат да работят в група, имат потребност от контакт. Гледат се в очите и обичат да оказват помощ на учителя. Ето нещо доста значимо: девойките не би трябвало да бъдат защитавани от неуспехи и окаляне, те би трябвало да изпитат " следен риск ". Ако има опция момичето да падне, дано падне и да се научи да се оправя с това.

Момичетата не обичат изключително шумни диалози, само че изискват безусловно прочувствено приобщаване, и също по този начин обичат шареничкото, тъй че класната стая за девойките би трябвало да е ярка.

Внимателният самостоятелен метод може от двойкаджията да направи първенец. Не всички двойкаджии са същински двойкаджии, някои от тях биха могли да са Леонардо да Винчи, умрял вечно с помощта на гениалните старания на учителите.

Правете почивки (междучасия)

Обикновено се счита, че в случай че едно дете в час е не запомнило нещо или е разсеяно, то това е неприятно, в случай че е заспало – това е призрачен сън, само че това не е правилно. Всички тези спирания са просто за обработка на информацията, за запомняне на материала, т.е. в помощ на образованието. Те дават опция на мозъка да се уталожи, да усвои получената информация. Ако имаме нещо незабавно за научаване за другия ден, най-хубавото, което можем да създадем е, да го прочетем незабавно и да легнем да спим. Основната работа мозъкът ще свърши до момента в който спим.

За да може информацията да попадне в дълготрайната памет е нужно време и избрани химически процеси, които се случват по време на сън.

Грешка е да сте напрегнати непрекъснато от това, че нещо не сте съумели, че нещо не се е получило; че нищо не се получава. Това е най-лошото, което може да си аргументите. Не би трябвало да се страхувате от неточности. За да се учите по-лесно, би трябвало да разберете, че образованието протича непрекъснато, освен зад чина или бюрото. Ако човек просто седи зад бюрото и се преструва, че учи, нищо няма да се получи.

Татяна Черниговская

spiralata.net

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР