Съвместна проверка показва чиста ли е морската вода по Южното

...
Съвместна проверка показва чиста ли е морската вода по Южното
Коментари Харесай

След спора между РЗИ и „Активни потребители“: Съвместна проверка ще покаже каква е чистотата на водата

Съвместна инспекция демонстрира чиста ли е морската вода по Южното Черноморие. Проби взеха както от РЗИ-Бургас, по този начин и учени от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Инспекцията се случва след шокиращи данни за замърсяването на южното ни море, изнесени след разбор на учени от Софийския университет и Асоциацията за замърсяване на част от плажовете, което институциите отхвърлиха. Според здравните управляващи проучването не е правилно.

Снимка: bTV

„ Пробите, които ще взема, ще ги изследваме по един от двата стандарта, които са посочени в Наредба 5, който е минимизиран способ. По него работим от години. Такова е и разпореждането на Министерството “, изясни доктор Павел Харизанов, шеф на отдел „ Микробиология “ в РЗИ-Бургас.

Снимка: bTV

„ Резултатите, даже последния път преди няколко дни, за мое удивление, образно не беше добра водата, само че излязоха отново под 250. 250 е чудесно качество, това значи “, добави той.

Снимка: bTV

„ Очакваме още веднъж замърсяване, тъй като този плаж е доста замърсен и надали може да се почисти в случай че спреш изливането на вода от пречиствателната станция за два дни, както е сега, най-вероятно. Но чакам, в полза на истината, стойностите да са по-ниски, тъй като предходният път беше преди един месец, когато всичко беше цялостно “, разяснява доктор Сергей Иванов от Софийския университет.

След два дни пробите ще покажат какво е количеството на ешерихия коли във водата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР