Съвместна проверка на Областната дирекция по безопаснот на храните /ОДБХ/

...
Съвместна проверка на Областната дирекция по безопаснот на храните /ОДБХ/
Коментари Харесай

Разкриха нерегламентирана продажба на прасета в Хасково

Съвместна инспекция на Областната дирекция по безопаснот на храните /ОДБХ/ и полицията откри случаи на нерегламентиран превоз и продажба на свине на животинския пазар в Хасково. Това заяви шефът на ОДБХ - Хасково доктор Георги Илиев навън съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Това е безконтролно и безусловно неприемливо в тежката обстановка с разпространяването на заболяването чума по свинете, разяснява той.

Бяха формирани 4 акта по Закона за ветеринаромедицинската активност. При констатиране на последващи такива случаи животните ще бъдат ефтаназирани на място, предизвести доктор Илиев и изиска по-строги ограничения на надзор върху придвижването на животинска стока. Днешното съвещание трябваше да регистрира набелязаните преди седмица ограничения против недопускане на разпространяването на болестта.
Д-р Илиев уточни, че в няколко общини от региона е завършило разпореденото броене на немаркираните животни в така наречен "заден двор " на персонални сторанства. Определени по общини са били също по този начин места за загробване при възможна нужда от такива. Представител на Областното пътно ръководство рапортува за набелязаните направления за напредване на животни и дезинфекцията на крайпътни отбивки и в 20-километровата зона от ГКПП-та.

Областният шеф Станислав Дечев прикани събраните на срещата институции с разнообразни компетентности по въпроса за по-отговорно отношение към тежкия ветеринарен проблем. В края на предходната седмица на зам.-министъра на земеделието Лозана Василева при визитата й в района е бил показан отчет за подхванатите до момента превантивни ограничения, който е получил утвърждение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР