„Savior Complex“ и „Uncharitable“ може да променят начина, по който мислите за благотворителните организации

...
Молбите от благотворителни организации са толкова изобилни – независимо дали
Коментари Харесай

Молбите от благотворителни организации са толкова изобилни – независимо дали чрез вечерни телевизионни реклами или други пътища – че понякога е лесно да ги оставим да се слеят с шума на нашите медийни диети. И все пак два нови документални филма предизвикват възприятията за това как благотворителните начинания могат и трябва да работят и какво е необходимо, за да успеят в заявените от тях мисии.

Тези проекти разглеждат въпроса от много различни ъгли, като „Комплексът на спасителя“, документална поредица от три части на HBO, представяща нюансиран портрет на полемиката около американския мисионер Рене Бах и службата на неговите деца, организация, предназначена да помага на недохранени деца в Уганда .

За разлика от това, „Uncharitable“, адаптация на книгата на Дан Палота и лекция на TED, излага случая за третиране на благотворителните институции по различен начин, отколкото са били, премахване на произволни белезници и снабдяване с вида ресурси, толерантност към риска и разумни очаквания, които ще им позволи да привлекат първокласни таланти и наистина да се справят с проблемите, за които са създадени да решават.

„Комплексът на спасителя“ разказва подробно как Бах стартира своята група с нестопанска цел през 2009 г. на 19-годишна възраст. Бах обаче нямаше медицинско обучение и възникнаха въпроси дали практиките, използвани в нейната клиника, всъщност са вредни, след като няколко деца починаха, докато бяха под грижите й .

„Мисля, че тя наистина вярваше, че е по-способна да лекува тези деца, отколкото всеки друг обучен човек, точка“, казва Джаки Крамлич, доброволец от „Служейки на децата си“, превърнала се в информатор по време на интервю в документалните филми, точка, повторена от някои местни медицински персонал.

Бах и нейната организация бяха посочени в гражданско дело в Уганда през 2019 г. за управление на медицинско заведение без лиценз. В документалния филм Бах се защитава, като казва, че нищо повече не е могло да се направи за някои от децата. Видеото на нейната организация наистина представя Бах, който омаловажава въпроса за квалификациите, цитирайки нейната църква, казвайки: „Бог не призовава квалифицираните. Той квалифицира повиканите.“

Добавяйки към усложненията около историята, Бах стана мишена на група, наречена No White Saviors, която лобира срещу западните благотворителни организации, които по същество скачат с парашут в Африка, пускайки реклами, които казват: „Черните деца не са реквизит за вашите снимки“.

Режисиран от Джаки Йеско, „Комплексът на спасителите“ предоставя безпристрастен отчет на обвиненията срещу Бах. Той също така рамкира историята в рамките на произхода на мисионерската и чуждестранна помощ, колониалните основи на религиозни благотворителни организации в части на света като Африка и как дори най-добрите намерения могат потенциално да се объркат.

„Uncharitable“ междувременно е произведение на ясен активизъм, което има за цел да промени „стари, задушаващи, остарели идеи за дарителството“, както се изразява Палота. Може би преди всичко Палота и режисьорът Стивън Джиленхал настояват за аргумента, че благотворителните институции, като търговските предприятия, трябва да инвестират, за да правят пари, позовавайки се на дълбоко вкоренени пуритански вярвания, че благотворителните организации трябва да оперират с оскъдни бюджети, което затруднява привличането на най-добрите хора управлявайте ги.

Общата връзка между „Savior Complex“ и „Uncharitable“ се крие във факта, че само да имате възхитителни цели не е достатъчно без функционален план за това как да ги постигнете. Всеки проект има достойнства сам по себе си, но разглеждани в тандем, те илюстрират, че докато набирането на пари е мястото, където започва повечето благотворителни дейности, сложността се крие между желанието да се помогне и превръщането му в осезаеми ползи.

Премиерата на “Комплекс Спасител” е на 26 септември от 21:00 ч. ET на HBO и Max, които, подобно на CNN, са звена на Warner Bros. Discovery.

„Uncharitable“ се играе в избрани кина в Ню Йорк и има премиера в Лос Анджелис на 29 септември, като отделните прожекции в САЩ и Канада започват през октомври.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР