Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения

...
Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: СССР можеше да бъде спасен

Съветските управляващи изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните връзки в Съветския съюз и нуждата от неговото реформиране. Съюз на съветските социалистически републики можеше да бъде съхранен даже и след августовския пуч през 1991 година със основаването на Съюз на суверенните страни, съобщи през днешния ден в изявление за ТАСС първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов.

"Ние изначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните връзки, с връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до извода, че Съюзът има потребност от обновяване ", посочи някогашният руски водач.

По думите на Горбачов руските управляващи са имали за цел да основат "реална федерация с действителен суверенитет на републиките, които дават на центъра част " от този суверенитет.

"Сигурността, защитата, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на индивида според плана за съюзен контракт бяха в областта на подготвеност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнерадостен вид, множеството републики щяха да го поддържат, само че " августовският пуч осуети тази опция, сподели Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките оповестиха самостоятелност, а позициите на президента на Съюз на съветските социалистически републики бяха съществено отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните страни ", посочи първият президент на Съюз на съветските социалистически републики.

Горбачов означи, че Съюзът на суверенните страни е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на Организация на обединените нации, а Съюзът щеше да запази мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над нуклеарния боеприпас. Уверен съм, че щеше да е доста по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза ", заключи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на Съюз на съветските социалистически републики на 25 декември 1991 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР