Съветниците одобриха новия кредит Новият заем от 24 млн. лева,

...
Съветниците одобриха новия кредит Новият заем от 24 млн. лева,
Коментари Харесай

Пловдив тегли още 24 милиона лева дълг за двата стадиона

Съветниците утвърдиха новия заем
Новият заем от 24 млн. лв., който община Пловдив тегли за дотъкмяване на стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив ", ще се окаже непълен. Това загатна съветникът от ГЕРБ и някогашен интернационален рефер Атанас Узунов. 

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски разгласи, че на " Христо Ботев " мачове ще стартират да се играят през март-април следващата година.

" Кои мачове? Те и в този момент се играят в " Коматево ". Нали вършим комплекс по условията на УЕФА и ФИФА? Казвате, че стадиона е посят с трева. Но има нови форми за тревно покритие. Виждате по какъв начин наподобяват стадионите в Германия и Англия. Ние не сеем царевица и пшеница. Това, което се прави в този момент, е вторият стадий от построяването на " Христо Ботев ". Предстои да се сложи осветяване и да се направи обзавеждане. А във вашите планове този разход не е залегнал. Ще би трябвало още не две по 12 милиона лв. за двата стадиона, а по 20 млн. ", означи Узунов. Той акцентира, че е състезателен човек и ще поддържа новият заем.

Общинските съветници в Пловдив дебатират по желание на кредитна институция, която да отпусне общо 24 млн. лв. за двата обекта. Държавата отпусна преди 3 години за тях общо 37 млн. лв.. " Не сме видели документи по какъв начин са харчени парите ", реагира нечленуващият в група Слави Георгиев. " Да, изискванията са положителни. Но когато теглите заем, е редно вие да си го плащате, а не да го оставяте на идващия кмет. Става по този начин, че един взема парите, а различен ги връща ", уточни съветникът.

Владимир Славенски от " Демократична България ", акцентира, че единият от стадионите е проблематичен, визирайки " Христо Ботев ". Той се строи от компания ПИМК. " Непрекъснато се желаят пари за този обект. Ще стигнат ли тези 12 млн. лв. да него ", попита Славенски.

Зам.-кметът Величко Родопски отговори, че договорът за този стадион е за 53 млн. лв.. Но общината имала увещание, че следващата година през март-април той ще стартира да действа и на него да се играят мачове.

" Една община не може да действа без заеми. Изплатихме този за 50 млн. лв. към " Райфайзенбанк ", теглен от кмета Иван Чомаков. Остана още един за 16 млн. Имаме и различен за 30 млн. лв., които взехме за Водния цикъл. С новите заеми не надвишаваме повече от 4,5% от приходите на общината. Стоим по-добре в това отношение от Варна и Бургас ", посочи Родопски.

Той регистрира, че досега за стадион " Христо Ботев " са консумиране 17,7 млн. лв., а за " Локомотив " - 4,7 млн.

Владимир Кисьов от Вътрешна македонска революционна организация съобщи, че приветстват новия заем от 24 млн. лв. за двата обекта, а изискванията, които е дала определената финансова институция, са доста положителни. Но и той изиска съответен отговор по кое време двата стадиона ще са подготвени.

Родопски отговори, че " Локомотив " ще е приключен след една година, а " Христо Ботев " - през март-април 2023.

" Защо теглим заем в случай, че имаме неизразходвани средства, отпуснати от страната преди 3 години ", нападна още веднъж Слави Георгиев. И напомни, че изпълнителят на " Христо Ботев "   беше заречен през декември всичко да е приключено.

С 35 гласа " за ", 7 " срещу " и 6 " въздържали се " съветниците утвърдиха новия заем от " Уникредит ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР