Съветникът по глобалната енергийна сигурност на президента на САЩ Джо

...
Съветникът по глобалната енергийна сигурност на президента на САЩ Джо
Коментари Харесай

САЩ: Русия е близо до използването на газа като оръжие в европейската газова криза



Съветникът по световната енергийна сигурност на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в понеделник, че съветският президент Владимир Путин е покрай потреблението на природния газ като политически инструмент, в случай че Русия реши да ограничи износа на синьото горива за Европа, която страда от енергийна рецесия.

" Мисля, че се доближаваме до тази линия, в случай че Русия в действителност има природен газ за доставка и реши да не го даде, или ще го направи, единствено в случай че Европа се причисли към други претенции, които са изцяло несвързани с газовата рецесия “, сподели пред кореспонденти Амос Хохщайн, консултант на Байдън по енергийните въпроси, отговаряйки на запитване дали Путин употребява газа като оръжие, оповестява Ройтерс.

Хохщайн добави, че цените на газа в Европа са се повишили освен от събитията в района, само че и от сухия сезон в Китай, който понижи производството на сила от хидроенергийни източници и усили международната конкуренция за природен газ.

И въпреки всичко, до момента в който редица фактори доведоха до европейската газова рецесия, Русия е в най-хубава позиция да се притече на помощ на Европа, сподели още той.

" Според мен няма подозрение и самата Международната енергийна организация удостовери, че единственият снабдител, който в действителност може да направи огромната разлика за европейската енергийна сигурност сега за тази зима, е Русия “, сподели Хохщайн.

Той уточни, че Русия може да усили производството на газ нагоре по веригата и би трябвало да го направи бързо посредством съществуващите тръбопроводи.

Юрий Витренко, ръководителят на украинската държавна енергийна компания " Нафтогаз ", сподели по-рано този месец, че Русия се пробва да изнуди Европа да сертифицира газопровода си " Северен поток 2 ", като поддържа ниски доставки на гориво. Газопроводът, против който Вашингтон се опълчва, тъй като ще заобиколи Украйна, е приключен, само че се нуждае от утвърждения от немските регулатори, с цел да стартира да доставя съветски газ под Балтийско море за Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР