Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей посети във

...
Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей посети във
Коментари Харесай

Засилване на общата ни сигурност. Висш дипломат от САЩ посети София 

Съветникът на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей посети във вторник София, с цел да се срещне с вицепремиера Асен Василев, военния министър Стефан Янев и външната министърка Теодора Генчовска, оповестиха от американското посолство.

Сред разискваните по време на срещите му тематики са били стратегическото надграждане на българо-американските връзки, “засилването на общата ни сигурност и разцвет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимоотношение в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ”.

“Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско държавно управление и с подготвеност ще го подкрепим в оправянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други основни въпроси ”, съобщи Шолей, представен от посолството на Съединени американски щати в София.

„ За нас е значимо в този сериозен миг да сме сигурни, че вървим в вярната посока посредством рационализация и създаване на качества “, сподели от своя страна министър Янев, представен от на Министерството на защитата (МО).

Пред Шолей той е подчертал върху нуждата от придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от напъните на България за създаване на тежка механизирана бригада.

По мотив сериозната обстановка на руско-украинската граница двамата са разискали вероятните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението, както и опциите за създаване на единна Черноморска тактика.

Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер офанзиви, като от българска страна беше декларирано, че се работи по правене на национална киберстратегия, както и по построяването на качества за киберзащита, допълниха от МО.

Посещението на съветника на Държавния департамент в българската столица е в продължение на двустранния Стратегически разговор сред България и Съединени американски щати, чието начало беше поставено през януари 2020 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР