Съветът за върховенство на правото учреди работна група за медийна

...
Съветът за върховенство на правото учреди работна група за медийна
Коментари Харесай

Правосъдният министър концептуално брани свободата на медиите и плурализма

Съветът за господство на правото учреди работна група за медийна среда и достъп до информация на свое съвещание, извършено през днешния ден в Министерството на правораздаването. В състава й влизат представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации, оповестиха от правосъдното министерство.

Ресорният министър Атанас Славов показа по време на съвещанието идея за политиката за свободата на медиите, плурализма и отбрана от стратегически правосъдни производства , ориентирани против присъединяване на обществеността - SLAPP каузи (стратегическите каузи против обществено присъединяване, известни с британския акроним SLAPP, нормално се водят против публицисти и цивилен деятели - б.р.). Той смята за извънредно притеснително, че в България има такива случаи. Според Славов би трябвало да бъде препоръчана съответна законодателна рамка за отбрана против производствата, които целят да заглушат рецензиите от стана на медии и неправителствени организации.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които SLAPP делата да бъдат включени измежду бързите производства и да се сътвори опция за преустановяване на ранен стадий на очевидно голословни искове против медии, Неправителствени организации и други Представената от Славо идея включва също ограничения за изсветляване на медийната благосъстоятелност и бистрота на държавното финансиране посредством реклама.
 SLAPP-делата против свободното слово се усилват
SLAPP-делата против свободното слово се усилват

Първи отчет на АКФ за делата - 64 броя, със междинна дълготрайност 2.8 години

На съвещанието на Съвета за господство на правото беше разискван и въпросът за препоръчаните за второ четене в Народното събрание , провокирали публично неодобрение. По думите на изпълнителния шеф на неправителствената организация " Програма Достъп до информация " юрист Александър Кашъмов нито една от 47-те страни в Европа не търси " юридически интерес ", за разрешаване на достъп до информация. В тази връзка Атанас Славов увери, че Министерството на правораздаването ще изрази отрицателно мнение към законовите промени.

Той съобщи, че се планува да бъдат изпълнени всички рекомендации за Европейската комисия, макар че във връзка с някои от тях има известни усложнения. На съвещанието бе посочено и условието на Европейска комисия за самостоятелна антикорупционна комисия и търсенето на най-хубаво решение за второто четене на единствения утвърден законопроект по тематиката.

Правосъдният министър изрази вяра в идващия Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото за България, който ще бъде разгласен при започване на юли, да бъде регистрирано направеното в последните месеци у нас , като да вземем за пример в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за механизма за следствие на основния прокурор, като гаранция, че страната ни извършва многократните рекомендации от институциите на Европейски Съюз и на Съвета на Европа.
 Европейска комисия няма да изготвя спомагателен документ за България към отчета по върховенството на закона
Европейска комисия няма да изготвя спомагателен документ за България към отчета по върховенството на закона

Засега Нидерландия не е желала от Комисията подобен отчет за участието ни в Шенген
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР