Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във

...
Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във
Коментари Харесай

ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с хутите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание по отношение на ударите, нанесени от Съединените щати и Англия против бунтовниците хути в Йемен, съобщи Агенция Франс Прес.

Франция, която държи ротационното председателство за месец януари, съобщи, че изключителното съвещание е поискано от Русия и че то ще се организира след авансово плануваното съвещание за обстановката в Газа.

Американските и английските сили удариха Йемен на 12 януари след седмици на разрушителни офанзиви против корабоплаването в Червено море от страна на подкрепяните от Иран хути, които настояват, че работят в символ на взаимност с Газа.

На 10 януари Съветът за сигурност одобри резолюция, с която изиска " неотложно " преустановяване на офанзивите на хутите, като означи правото на страните членки да пазят корабите си от сходни набези.

Русия и Китай се въздържаха при гласуването, което беше признато с 11:0 гласа.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи тогава, че Москва е обезпокоена от обстановката в Червено море, само че също по този начин е " обезпокоена от това, че Съединените щати и техните съдружници избират, както в доста случаи в предишното, да изберат пътя на едностранното решение със мощ ".

Съединени американски щати, Англия и 8 други страни се позоваха на резолюцията на Съвета за сигурност в взаимно изказване, оповестено след нощните удари в Йемен./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР