Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реши в четвъртък дали

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реши в четвъртък дали
Коментари Харесай

СЕМ решава отива ли си генералният директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реши в четвъртък дали да приключи предварително мандата на генералния шеф на БНР Светослав Костов поради напрежението в националното радио, предизвикано от опита за събаряне от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото замлъкване на радиото за няколко часа. Очаква се той да бъде освободен от поста.

През септември Великова описа пред Съвет за електронни медии по какъв начин ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той споделил, че четирима души са звънели, с цел да изискат тя да бъде свалена от ефир, само че не е показал имена. Генералният шеф е отрекъл това да са министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цатаров, както и единственият претендент за основен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото описаха, че настояването било Великова да бъде свалена от ефир " най-малко до избора на Гешев за основен прокурор ".

Опитът Великова да бъде свалена от ефир пристигна на 12 септември, а ден по-късно, когато тя трябваше да води предаването " Преди всички ", стратегия " Хоризонт " невиждано замлъкна. Логиката демонстрира, че прекъсването на сигнала има връзка с опита за цензура, само че и досега аргументите за спирането остават публично неразбираеми.

Миналата седмица Съвет за електронни медии стартира процедурата и даде на Костов пет работни дни да насочи своите възражения и той го е направил в към 8 страници. Въпреки обясненията му се чака най-малко трима от членовете на медийния регулатор да поддържат отстраняването му. Това са ръководителят София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова, които поддържаха и започването на процедурата по отстраняването на генералния шеф.

Мотивите на Съвет за електронни медии за оставката на Костов обаче не са свързани със свидетелствата за оказване на напън в радиото за свалянето на дългогодишната журналистка Силвия Великова от ефир, а поради невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт ". Дори основният прокурор Сотир Цацаров обаче споделя, че двете събития са свързани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР