Съветът за електронни медии (СЕМ) намира за недопустими оценките и

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) намира за недопустими оценките и
Коментари Харесай

СЕМ за думите на премиера: Недопустими са оценките му, че не се борим с дезинформацията

„ Съветът за електронни медии (СЕМ) намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии . Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “. която бе изпратена във вторник до медиите.

В понеделник министър председателят акад. Николай Денков във Facebook дава отговор на въпроси на жители по отношение на двумесечната работа на кабинета и във връзка с Съвет за електронни медии той счита, че „ не си прави работата в битката против дезинформацията “- По думите му „ не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, да не бъдат глобени. Журналистическата нравственос изисква инспекция през няколко източника, а в случай че събеседникът ви каже нещо погрешно - незабавно да го опровергаете ". В България явно тези базови стандарти не са влезнали в деяние “, сподели той.

От Съвет за електронни медии пък му дадоха отговор, че през миналата година медийният регулатор е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията “.

„ Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната “, се споделя още в известието.

В него категорично е посочено, че Пролет Велкова, член на съвета, не поддържа изразената позиция.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР