Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай, разкритикува новоиздадената бяла

...
Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай, разкритикува новоиздадената бяла
Коментари Харесай

Тайван разкритикува Китай за лъжите в неговата бяла книга

Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай, разкритикува новоиздадената бяла книга на Китай като съобщи, че същата е „ цялостна с пожелателни мисли и неуважение към обстоятелствата “ и акцентира, че нито една от страните през Тайванския пролив не е под юрисдикцията на другата.

В прессъобщение от Съвета обявиха, че стачкуват против бялата книга, озаглавена „ Тайванският въпрос и казусът с повторното обединяване на Китай през новата епоха “.

След като заплашваше Тайван с военна мощ в продължение на дни, Китай разгласява бялата книга, която повтаря „ същите остарели клишета за обединяване “ с неуважение както към интернационалното право, по този начин и към действителностите от двете страни на Тайванския пролив.

Описвайки документа като „ цялостен с пожелания, неуважение на обстоятелствата и неистини “, Съветът упрекна Китай, че се пробва да прикрие заканите си против суверенитета на Тайван с диалози за „ вероятности за развиване след обединяването “.

Противопоставяйки се на причините на Пекин за обединяване, Съвета означи, че ККП не е управлявала Тайван даже един ден.

Тайван изрично отхвърля правилото „ Една страна, две системи “ – „ Това е статуквото и актуалната действителност в Тайванския проток “, споделиха още от Съвета.

В бялата книга се показва, че Пекин е подготвен да сътвори условия за спокойно обединяване, само че няма да разреши сепаратистки действия под каквато и да е форма и няма да се поколебае да употребява мощ, в случай че се наложи. Въпреки това се показва, че фрапантните ограничения са последна мярка и ще бъдат употребявани единствено за „ отговор на провокациите на сепаратистки детайли или външни сили, в случай че те прекрачат нашите червени линии “. В същото време бялата книга повтори, че Китай продължава да преглежда правилото „ една страна, две системи “ като главен за „ разрешаване на тайванския въпрос “.

„ За да осъществяваме спокойно обединяване, би трябвало да признаем, че континенталната част и Тайван имат свои лични разнообразни обществени системи и идеологии. Принципът „ една страна, две системи “ е най-приобщаващото решение на този проблем “, се споделя в нея.

Бялата книга не пропуща да засегне и ръководещата партия в Тайван, като я упреква в подстрекаване на сепаратизма и поощряване на независимостта. На собствен ред Съединени американски щати пък бива наклеветен, че не зачита правилото „ Един Китай “, като организира формален продан с Тайван, усилва продажбите на оръжия и играе роля на съизвършител „ във военната провокация “.

Напрежението сред Китай и Тайван и Китай и Съединени американски щати неотдавна доближи най-високото си равнище от десетилетия, откакто Китай стартира военни учения наоколо до Тайван след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван предходната седмица.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР