Съветът по съдебна реформа на извънредно заседание днес, свикано от

...
Съветът по съдебна реформа на извънредно заседание днес, свикано от
Коментари Харесай

Съветът по съдебна реформа не подкрепи бонусите за спецправосъдието

Съветът по правосъдна промяна на изключително съвещание през днешния ден, свикано от министъра на правораздаването Цецка Цачева, не поддържа измененията в Закона за правосъдната власт, които правната комисия одобри нощес. Съветът реши министър Цачева да показа мненията и по трите значими текста в плана пленарната зала на Народното събрание при второто гласоподаване на законопроекта за Закон за съдебната власт, оповестиха от Министерството на правораздаването..

В четвъртък болшинството в правната комисия не се съгласи да изчака днешното съвещание на съвета, с цел да чуе мнението му, и побърза късно вечерта да гласоподава измененията. Най-любопитната имитация против изчакването пристигна от ръководителя на комисията Данаил Кирилов: "...Едва ли не Народното събрание би трябвало да се преценява със съвет, основан с разпореждане на Министерски съвет, нещо като надзор! Утре някой ще свика конгрес в Червената къща, в Зелената къща ", съобщи Кирилов, игнорирайки смисъла от съществуването на съвета, в който разнообразни професионални и цивилен организации и специалисти разискват и изричат мнения по законопроектите в правораздаването.

" Не " на бонусите за спецзвената по неразбираеми критерии

Във връзка с предложенията за в допълнение материално стимулиране от 6 заплати на магистратите в специализирланите съд и прокуратура, позицията на членовете на съвета е, че настоящият текст от Закона за правосъдната власт (чл. 233, алинея 6) е изцяло задоволителен. Защото, планува благоприятни условия за в допълнение материално стимулиране на магистратите и правосъдната администрация и не се постановат промени, с които да се дават повече права на профилираните структури в правосъдната система. Съсловни органицзации като Съюзът на съдиите към този момент показаха незабавно след оповестението на проектопромениет сериозно мнение по плана.

Командироването на магистрати - единствено след мнение на общото заседание на приемащите съдилища и прокуратури

Съветът по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система не възразява против предложенията на народните представители за смяна на процедурата по командироването на съдии, прокурори и следователи. Но реализира консенсус, че това би трябвало да става единствено след взимане на мнение от съответното общо заседание, поделение или гилдия на приемащия орган на правосъдната власт.

Отстраняването на магистрати поради покачване на обвиняване да може да се апелира

По отношение на направеното искане на 16 октомври т.г. до Народното събрание от министър Цачева за редакция на член 230 от Закон за съдебната власт, отнасящ се до смяна на механизма за премахване от служба на магистрати при покачване на обвиняване против тях, членовете на Съвета оферират да се планува опция за правосъден надзор върху решението на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет. Като бъде посочено, че при положение на обжалване жалбата няма да стопира осъществяването на решението.

Свикването на Съвета по правосъдна промяна беше планувано от Цецка Цачева по искане на осем организации още при започване на седмицата за през днешния ден, 20 октомври, От друга страна - за през днешния ден не се предвиждаше проектопромените в Закон за съдебната власт да бъдат обсъждани в пленарната зала и нямаше никакви належащи аргументи нощес правната комисия да бърза да ги одобри, разясниха депутати от опозицията. Резултатът е, че министър Цачева хем може да каже, че е изпълнила задължението си да свика съвета и той да изрази мнение, хем Народното събрание да одобри каквото болшинството си реши, защото не е задължен (по Данаил Кирилов) да се преценява с ничие мнение отвън извън Народното събрание.

Съветът с публично име Съвет по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система бе основан през януари 2016 година с разпореждане на Министерския съвет. Част от пълномощията на съвета са да разисква оферти за промени в нормативните актове, свързани с осъществяване на тактиката, както и да координира политиките за използване на тактиката.

Да се сътвори експертна група за придобиването на подготовка " правист "

По втората точка от дневния ред на изключителното съвещание по отношение на основаване на работна група за изменение и допълнение на Наредбата з единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " право " професионална подготовка " правист ", бе взето
решение да се сътвори експертна работна група към Съвета. Тя ще би трябвало да извърши наблюдаване и разбор на в този момент настоящата разпоредба с оглед нуждата от промени в нея. За началник на експертната работна група бе избран шефът на Националния институт по правораздаване
Миглена Тачева.

-

Всичко, което би трябвало да знаете за: Промени в правосъдната власт (845)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР