Съветът на транспортните министри в ЕС одобри нов коридор в

...
Съветът на транспортните министри в ЕС одобри нов коридор в
Коментари Харесай

Стъпка напред за магистралата между Варна и Бургас

Съветът на транспортните министри в Европейски Съюз утвърди нов кулоар в трансевропейската транспортна мрежа Българските сектори от този кулоар са автомагистрала " Черно море ", както и автомагистралата сред " Струма " и границата с Македония Прогресът на трасето сред Варна и Бургас е муден, само че пък то се приближи към европейско финансиране
Коридор номер 8, част от който е бъдещата автомагистрала " Черно море " сред Варна и Бургас, е включен в трансевропейската транспортна мрежа (т.нар. ТEN-T). Това взеха решение в понеделник транспортните министри на Европейски Съюз.

Новината е изключително значима, тъй като трасетата, които се включват в TEN-T мрежата, могат да бъдат финансирани с европейски средства. Така казусът с парите за автомагистрала " Черно море " може да бъде най-малко отчасти решен. Засега обаче не е ясно по кое време ще може да се финансиран този план.

Въпросният кулоар, част от направлението София - Скопие - Дуръс - Бари ще влезе в обсега на новия кулоар " Западни Балкани - Източно Средиземноморие ". " Получих доста благодарности от Северна Македония и Албания за тази борба, която България изнесе за общото богатство ", разяснява министърът на превоза Христо Алексиев.
Реклама
Другата права, която попада в границите на коридора, е трасето сред Гюешево и Дупница от автомагистрала " Рила ", за която сега Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) преглеждат офертите за правене на абстрактен и механически план с Подробен устройствен план - Парцеларен проект.

" По този метод Европейският транспортен кулоар " Западни Балкани - Източно Средиземноморие " придобива приключен темперамент и ще е в положение да обезпечи забележителна добавена стойност за Европейски Съюз в района на Западните Балкани, изключително в комплицираната геополитическа обстановка, в която се намираме. ", акцентира министърът на превоза Христо Алексиев.
Черноморската автомагистрала
Вече има уголемен абстрактен план за седем разновидността за трасето сред Бургас и Варна. Той беше направен от обединяване сред три компании - Капитал Уотър Системс ЕООД, Пи Ес Консулт " и Проес Консулторес SA, против 9.5 млн. лева с Данък добавена стойност. В рамките на въпросната поръчка беше предоставен и Подробен устройствен план.

Пътната организация е упълномощила на " Виа-план " да се прави одит за пътна сигурност на виолетов вид, като е сключила контракт за 27 хиляди лева с компанията при започване на ноември 2022 година На процедура по този начин организацията показва, че е избрала вид за трасе и той е виолетов. " Капитал " изпрати въпроси по тематиката до АПИ.
Реклама
През октомври 2022 година пък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разгласило съобщение, че разширеният абстрактен план в този момент ще бъде подложен на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

От документа излиза наяве, че Басейнова дирекция " Черноморски регион " се опълчва на лилавия вид, както и че той визира предпазени местности. Затова и Министерство на околната среда и водите чака да се направи изчерпателен разбор на резултата на трасето върху околната среда.

Начало на автомагистралата ще бъде новопроектираната пътна връзка с Автомагистрала " Хемус " в региона на с. Слънчево. Краят на автомагистралата ще бъде новопроектиран пътен възел при пресичането на път I-6 и Автомагистрала " Тракия ", в региона на с. Ветрен. Общата дължина на лилавия вид, към който клони АПИ, е съвсем 119 км.
Как се стигна до новата мрежа
Във връзка с променената геополитическа конюнктура през юли оповестени промени в плана за нов TEN-T правилник. Предложено е унищожаване на индикативните карти на Русия и Беларус и включване на индикативни карти на Украйна. Четири от препоръчаните нови Европейски транспортни коридори се удължават към Република Молдова и Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР