Съветът на ООН за правата на човека реши днес да

...
Съветът на ООН за правата на човека реши днес да
Коментари Харесай

ООН прави независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран


Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида реши през днешния ден да назначи без значение следствие на кръвопролитните репресии против стачкуващи в Иран, предадоха Ройтерс и АП.

Преди това висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк бе призовал режима в Техеран да приключи " непропорционалното " потребление на мощ при потушаването на митингите, почнали във връзка гибелта на млада жена в затвор на нравствената полиция на 16 септември. По думите на Тюрк в Иран има " нова рецесия с правата на индивида " със 14 хиляди задържани, включително деца, като Техеран не е е дал отговор на настояването за интернационална ревизия.

В началото демонстрациите бяха за права на дамите, само че след това прераснаха в политически и претенции за промяна на ислямския режим и събаряне на висшия нравствен лидер аятолах Али Хаменей.

Назначената от правозащитната организация на Организация на обединените нации комисия ще събира доказателства за нарушавания от страна на иранските управляващи в хода на митингите. Представителят на Техеран на съвещанието в Женева Хадиджех Карими авансово упрекна западните страни, че употребяват Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида, с цел да атакуват Иран и окачестви дейностите им като " ужасяващи и позорни ". 

На съвещанието Китай до последно настояваше за промени в статута на бъдещата комисия. Китайският пратеник твърдеше, че текстът на предлагането е " преобладаващо сериозен " към Иран, като само че думите му " това няма да помогне за решаването на казуса ". Но импортираното от Германия и Исландия в 47-членния Съвет предложение за следствие в Иран бе подкрепено с 25 гласа. Против гласоподаваха представителите на шест страни - Армения, Венецуела, Еритрея, Китай, Куба и Пакистан, а 16 страни се въздържаха.

Доказателствата, събрани преди сходна задача на Организация на обединените нации за Сирия, бяха употребявани за правосъдно гонене в Германия на някогашен сирийски чиновник, упрекнат във военни закононарушения, припомниха информационните организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР