Съветът на ООН за правата на човека реши да организира

...
Съветът на ООН за правата на човека реши да организира
Коментари Харесай

Съветът на ООН за правата на човека свиква спешни дебати за положението в Беларус

Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида реши да провежда незабавни диспути по отношение на ситуацията в Беларус. Дебатите се привикват по искане на Германия, която сигнализира за внезапно утежняване на обстановката с човешките права след противоречивите президентски избори в Беларус предишния месец, оповестява Българска телеграфна агенция.

Искането за незабавни диспути бе признато през днешния ден с 25 гласа против два "против " и при 20 въздържали се и дебатите ще се състоят на 18 септември.

Франс прес отбелязва, че Организация на обединените нации ускорява натиска си върху Беларус, където опозицията е подложена на репресии. Международната организация упорства да се проверяват обвиняванията за подлагане на съперници на властта на мъчения.

"Предвид обсега и броя им, всички обвинявания за мъчения и други форми на малтретиране от страна на силите за сигурност би трябвало да се документират и проверяват, с цел да бъдат изправени причинителите им пред правораздаването ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет.

"Продължаваме да получаваме тревожни отчети за жестоки и продължаващи репресии над мирни митинги ", означи някогашната президентка на Чили при откриването на 45-ата сесия на основания в Женева Съвет по правата на индивида.

В писмо от името на Европейския съюз немският дипломат в европейската централа на Организация на обединените нации Михаел декор Унгерн-Щернберг предходната седмица прикани Съвета по правата на индивида да свика незабавни диспути за Беларус.

"Причините за това гледище са ясни: следи се мощно утежняване на положението на правата на индивида " в страната. Съветът не трябва да мълчи по този въпрос ", съобщи през днешния ден Унгерн-Щернберг.

Беларуският дипломат в женевската централа на Организация на обединените нации Юрий Амбразевич възрази против свикването на диспути, което дефинира като "част от крупна политическа акция, проведена от Европейски Съюз в поддръжка на изгубили изборите беларуски политически сили и за принуждаване на беларуските управляващи да преразгледат изборните резултати ".

Европейски Съюз намерено приканва за поддръжка на водачите на опозицията, изгубили изборите, и намерено оказва на тези беларуски жители политическа и финансова помощ, с което основава предпоставки за опазване на политическото опълчване в беларуското общество, съобщи Амбразевич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР