Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка

...
Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка
Коментари Харесай

ООН избра българка да наблюдава депортираните украински деца в Русия

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида назначи българската специалистка Марияна Кацарова да следи обстановката в Русия. Необходимостта от специфичен докладчик беше постановена още през септември заради усилването на репресиите в страната, а окончателният избор беше изработен през вчерашния ден.
След съвещание на своя отраслов съвет Организация на обединените нации изиска от Русия да разреши на интернационалните организации да посещават украински деца и други цивилни, " които са били принудително депортирани " към следените от Москва територии, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
В признатата през вчерашния ден резолюция се насочва апел към Москва да " приключи противозаконното принудително прекачване и депортиране на цивилни и други предпазени лица в границите на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, в това число тези намиращи се в институции, непридружени и разграничени деца ". Текстът беше признат с 28 гласа " за ", 17 гласа " въздържал се ". Две страни гласоподаваха " срещу " - Китай и Еритрея.
Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, само че Комисията на Организация на обединените нации не съумя да ревизира тези данни.
Освен това резолюцията приканва Русия да даде на представителите и сътрудниците на интернационалните филантропични организации и организациите за отбрана на правата на индивида " безконтролен, неотложен, дълготраен и безвреден достъп, да даде надеждна и цялостна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им обезпечи почтено отношение и безвредно завръщане ". Москва е призована и да даде " безконтролен, неотложен и резистентен " достъп до всички военнопленници и други " нелегално арестувани " лица.
" Мащабът и бруталността на съветските зверства в Украйна просто надвишават човешкото схващане ", съобщи пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.   " Най-ужасяващото от тях е насилственото прекачване (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване ", добави тя.
Текстът също по този начин удължава с една година мандата на Комисията на Организация на обединените нации за следствие на нарушаванията на правата на индивида, осъществени в Украйна от началото на съветското настъпление на 24 февруари 2022 година

КОЯ Е МАРИЯНА КАЦАРОВА
Марияна Кацарова е публицист, правозащитник и интернационален специалист по правата на индивида. През 2006 година тя основава в Лондон интернационалната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) - " Да достигнем до всяка жена във война ", която годишно връчва премията " Анна Политковская ", на дами правозащитнички от конфликтни зони.
Кацарова е родена в София. Завършва публицистика в СУ " Св. Климент Охридски " и в Колумбийския университет в Ню Йорк, след което специализира интернационално право в Лондонското учебно заведение по стопанска система (LSE), Женевската академия за интернационално филантропично право и права на индивида и водачество в бизнес учебното заведение на Оксфордския университет.
През 1989 година Марияна Кацарова е един от създателите на в. " Демокрация ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР