Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският

...
Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският
Коментари Харесай

Няма споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика

Съветът на Европейския съюз по земеделие и риболовство и Европейският парламент не реализираха съглашение в договарянията по пакета за промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.). Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков, откакто диалозите сред страните бяха прекратени.

Министър Бозуков ясно е обрисувал така наречен „ червени линии “ за страната ни. „ Най-важни цели за България в новата ОСП 2023-2027 година остават Преходната национална помощ и обвързаната поддръжка. Възможността за смяна на референтния интервал за Преходната национална помощ ще разреши по-добро ориентиране на подпомагането, само че остава отворен въпросът за опазване на 50% бюджет от равнищата й от 2013 година. По отношение на Обвързаната поддръжка 13+2% е най-ниското равнище, което бихме могли да подкрепим “, безапелационен е министърът.

Той отбелязва още, че поддържаме заделянето на 20% от средствата за директни заплащания за еко-схеми с обучителна фаза за първите две години и еластичност за прекачване на неусвоените средства към други схеми – за директни заплащания и развиване на селските региони. „ Трябва да бъде непокътнато настоящото равнище от 30% бюджет за ограничения, свързани с околна среда и климат, които да включват заплащания за региони с естествени и други ограничавания “, прибавя земеделският министър. Но при определянето на минималния наложителен предел за финансиране на тези ограничения, би трябвало да се вземе поради стартовата позиция и съответните условия в страните членки.

България поддържа наложителното използване на преразпределително заплащане, както и предвиждането на опция за отразяване на спецификите на структурата на стопанствата във всяка от страните от Европейския съюз. Според министъра, предлагането за най-малък % от 7.5% преразпределение на заплащанията е уравновесеното решение. Опасенията на страната ни са, че паралелното завишаване на бюджетите за еко-схеми и за преразпределителни заплащания ще доведат до понижаване на базовото заплащане, което е главната форма за поддръжка на прихода на фермерите.

Страната ни е и за опазване на не по-високо от 15% ниво на разноските по оперативните стратегии за ограничения, свързани с екологични цели. По този метод равнището ще бъде действително изпълнимо от организациите на производители. „ Настояваме европейското финансиране за организации и групи в други браншове, отвън бранша на плодовете и зеленчуците, да се резервира на 10% от цената на предлаганата на пазара продукция от всяка група или организация на производители “, подчертава  министър Бозуков.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР