Съветът на ЕС съобщи, че решава да разшири санкциите срещу

...
Съветът на ЕС съобщи, че решава да разшири санкциите срещу
Коментари Харесай

ЕС разширява санкциите срещу Беларус

Съветът на Европейски Съюз заяви, че взема решение да разшири глобите против Минск поради ситуацията по границата на Европейски Съюз с Беларус.

С решението се допълват индикаторите за включване в европейските санкционни описи. Европейски Съюз ще може да лимитира физически и юридически лица, които провеждат или способстват за действия на режима на непризнатия от Европейски Съюз президент Александър Лукашенко, свързани с нелегално прекосяване на европейските външни граници.

В известието, представено от Българска телеграфна агенция, се регистрира, че Европейският съвет отхвърли опитите на непознати страни да употребяват мигрантите за политически цели. Допълва се, че Лукашенко съзнателно излага живота на хората в заплаха и разпалва рецесията по външните граници на Европейски Съюз, с цел да отвлече вниманието от репресиите и нарушаванията на човешките права в Беларус.

Европейски Съюз вкара наказания против Минск от октомври предходната година, които последователно уголемява. Санкциите бяха подхванати поради непризнатите президентски избори в Беларус от август 2020 година и гоненията против мирни протестиращи, представители на опозицията и публицисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските наказания, като измежду тях са Александър Лукашенко и неговият наследник и консултант по националната сигурност Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното управление. Санкциите включват възбрана за пътешестване и запор на имущество в Европейски Съюз. През юни Европейски Съюз вкара възбрана за прехвръкване на европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи и наложи целеви стопански наказания.

Европейският съюз се надява за разшири глобите си против Беларус, тъй че да обзет авиолиниите, туристическите бюра и хора, забъркани в превозването на мигранти в Беларус, сподели по-рано през днешния ден Жозеп Борел, висшият представител на Европейски Съюз по сигурността и външната политика, представен от Ройтерс.

Пристигайки на срещата на министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз в Брюксел, той съобщи пред публицисти, че през уикенда е разговарял по телефона с беларуския външен министър Владимир Макей и му е споделил, че обстановката на полско-беларуската граница, която е и външна граница на Европейски Съюз, е безусловно неприемлива и би трябвало да се окаже филантропична помощ на струпалите се там мигранти.

Преди днешната среща за обсъжданите от Европейски Съюз ограничения против Беларус приказва и немският външен министър Хайко Маас. Съюзът е надалеч от края на " санкционната серпантина " против Минск, съобщи той. Маас прикани всички самолетни компании да не вземат участие в транспортиране в Беларус на незаконни мигранти, които по-късно за употребявани в " хибридната война " на Лукашенко против Европейски Съюз.

Летището на Минск би трябвало да стане " зона, неразрешена за полети ", съобщи на идване в Брюксел литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис. Той предложи Европейски Съюз да помогне за репатриране на мигрантите от Беларус в родните им страни в Близкия изток.

Лукашенко: Беларус не желае спор на границата

Беларуският президент Александър Лукашенко сподели през днешния ден, че на страната му не ѝ би трябвало спорът на нейната граница с Полша, само че съгласно него той бил нужен на Полша, оповестиха Франс прес и ТАСС, цитирайки организация Белта.

На среща с работна група за правене на новата беларуска конституция Лукашенко изрази единодушие с изводите, които по думите му, вършат беларуски и други публицисти, че на Полша този спор ѝ е необходим поради " нейните вътрешни проблеми " и " проблемите ѝ с Европейския съюз, които са повече от задоволително ".

Беларус не желае никакъв спор на държавната си граница, на нас това единствено ни вреди, сподели Лукашенко. Той увери, че Минск желае да работи интензивно, с цел да върне в страните им мигрантите, събрали се на границата, само че съгласно него те не желаят да се връщат.

Беларус е подготвена да закара намиращите се на границата ѝ с Полша мигранти със самолети на своята национална самолетна компания " Белавия " в Мюнхен, сподели Лукашенко. Според него управляващите в този немски град са изразили подготвеност да одобряват бежанци.

Беларус ще предприеме ответни ограничения, в случай че Европейски Съюз ѝ наложи нови наказания, предизвести Лукашенко. Той добави, че " спорът на границата с Полша се нагнетява ", с цел да може да бъде въвлечена в него и Русия.

Ирак провежда първи противоположен полет от Минск

Иракското държавно управление разгласи през днешния ден, че провежда в четвъртък първи полет за репатриране " на доброволни начала " на иракски мигранти, блокирани на границата сред Беларус и Полша, съобщи Франс прес, като се базира на представителя на министерството на външните работи Ахмед ас Сахаф.

Той не посочи какъв брой души ще бъдат превозени с този полет Минск-Багдад. Иракското държавно управление е разпознало 571 блокирани на полско-беларуската граница иракчани, които са споделили, че са подготвени да се върнат непринудено в родината си, означи в това време Сахаф.

Тези иракчани, болшинството от които са от самостоятелния кюрдски район на север, са част от хилядите близкоизточни мигранти, които лагеруват на границата сред Беларус и членката на Европейския съюз Полша.

Редовните въздушни връзки сред Багдад и Минск са прекратени от август, а консулствата на Беларус в Багдад и Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, са затворени от малко повече от седмица, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тези ограничения, изясни Сахаф, са понижили пътуванията на иракчани (към Беларус), само че казусът е, че в този момент някои се качват на полети, които не са директни, преминавайки през Турция, Катар, ОАЕ и Египет.

ОАЕ не разрешиха на близкоизточни жители да летят за Минск

Обединените арабски емирства не разрешиха през днешния ден на жители на Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак да се качат на пътнически самолети за Минск, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че съгласно Европейски Съюз тези полети се употребяват за транспортиране на хиляди мигранти за предизвикателство на филантропична рецесия по границата му.

Националната самолетна компания на Беларус " Белавия " сподели, че държавното управление на ОАЕ е взело решението си през вчерашния ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР