Съветът ЕС и Европейският парламент постигнаха временно политическо споразумение по

...
Съветът ЕС и Европейският парламент постигнаха временно политическо споразумение по
Коментари Харесай

ЕС променя изцяло системата за търговия с емисии

Съветът Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха краткотрайно политическо съглашение по значими законодателни оферти от пакета „ Готови за 55 “, които в допълнение ще понижат излъчванията и ще се оправят с тяхното обществено влияние. Сделката е условна в очакване на публично приемане от двете институции, оповестява цпециализираният уебсайт ESGnews.bg.

Споразумението по отношение на системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз и обществения фонд за климата е победа за климата и за европейската политика в региона на климата. Това ще ни разреши да реализираме климатичните цели в границите на главните браншове на стопанската система, като в същото време подсигуряваме, че най-уязвимите жители и микропредприятията са дейно подкрепени в климатичния преход. Вече можем умерено да кажем, че Европейски Съюз е извършил обещанията си с амбициозно законодателство и това ни слага в челните редици на битката с изменението на климата в международен мащаб ”, коментира Мариан Юречка, чешки министър на околната среда.
Система на Европейски Съюз за търговия с излъчвания
Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (EU ETS) е въглероден пазар, основан на система за ограничение и търговия с квоти за излъчвания за енергоемките промишлености и бранша за произвеждане на електрическа енергия. Това е главният инструмент на Европейски Съюз за справяне с намаляването на излъчванията, като покрива към 40% от общите въглеродни излъчвания в Европейски Съюз. От въвеждането му през 2005 година излъчванията на Европейски Съюз са намалели с 41%. Постигнатото през днешния ден съглашение прави системата по-амбициозна, с цел да се понижат още повече излъчванията.
ETS съоръжения
Съветът и Парламентът се споразумяха да усилят до 62% общата упоритост за понижаване на излъчванията до 2030 година в секторите, обхванати от Системата за тъговия на въглеродни излъчвания на Европейски Съюз.

Съзаконодателите се споразумяха да понижат общия таван на излъчванията в границите на две години – от 90 на 27 милиона квоти и да усилят годишния % на понижение на тавана с 4.3% годишно от 2024 година до 2027 година и с 4.4% от 2028 година до 2030 („ линеен редукционен фактор “).

Резервът за непоклатимост на пазара (MSR) ще бъде заздравен посредством удължение след 2023 година на нараствания годишен % на банкет на квоти (24%) и установяване на предел от 400 милиона квоти.

Съветът и Парламентът се споразумяха да засилят механизма против несъразмерни съмнения в цените, в това число посредством предугаждане на автоматизирано освобождение на пазара на квоти от MSR.

Инсталациите, които ще се възползват от безвъзмездни квоти, ще би трябвало да дават отговор на условията, в това число под формата на енергийни одити, а за избрани съоръжения – проекти за индиферентност на климата. Допълнителни преходни безвъзмездни квоти могат да бъдат предоставени при избрани условия на бранша на централното отопление (топлофикациите) в избрани страни членки, с цел да се насърчат вложенията в декарбонизирането на този бранш. Съзаконодателите се споразумяха да отстранен дерогацията за съоръжения за произвеждане на електрическа енергия и да реалокират останалите квоти във фонд за рационализация, с цел да поддържат модернизацията, диверсификацията и устойчивата промяна на енергийния бранш.

Комисията ще оцени и рапортува до 31 декември 2026 година по отношение на опцията от 2028 година да бъде включен в ETS и секторът на изгарянето на битови боклуци и да бъде направена оценка на нуждата от опция за отвод до 2031 година
Сектори, уязвими от приключване на въглерод
По отношение на секторите, обхванати от Механизма за поправяне на въглеродните граници (CBAM) – цимент, алуминий, торове, произвеждане на електрическа енергия, водород, желязо и стомана, както и някои прекурсори и стеснен брой артикули надолу по веригата – Съветът и Парламентът се споразумяха да отстранен безплатните квоти за тези браншове за интервал от девет години – сред 2026 и 2034 година През това време CBAM ще се ползва единствено за излъчванията, които не се възползват от безвъзмездни квоти по линия на европейския търговски механизъм, с цел да се зачитат изцяло разпоредбите ан Световната комерсиална организация (СТО).

Безплатните квоти ще бъдат отстранени последователно – с по-бавна скорост първоначално и с ускорена скорост в края на този интервал. Подпомагането на декарбонизацията на тези браншове ще бъде допустимо посредством Фонда за нововъведения. Освен това част от безплатните квоти, получени вследствие на използването на изискванията, ще бъдат трансферирани на страните членки, с цел да се отговори на всеки остатъчен риск от приключване на въглерод. Преди 2026 година Комисията ще прегледа въздействието на CBAM, в това число върху рисковете от приключване на въглеродни излъчвания, и ще види дали са нужни спомагателни ограничения.
ETS на Европейски Съюз по море
Съветът и Парламентът се съгласиха да включат излъчванията от морския превоз в обсега на ETS на Европейски Съюз. Те се споразумяха за последователно въвеждане на отговорности за корабните компании да връщат квоти: 40% за тествани излъчвания от 2024 година, 70% от 2025 година и 100% за 2026 година

Освен това съглашението регистрира географските особености и предлага преходни ограничения за дребни острови, кораби от мразовит клас и пътувания, свързани с най-отдалечените райони и отговорностите за осъществяване на публични услуги. Също по този начин ускорява ограниченията за битка с риска от укриване в морския бранш.

Някои страни членки с релативно огромен брой корабни компании ще получат в допълнение 3.5% от тавана на продадените на търг квоти, които ще бъдат разпределени сред тях.

Съзаконодателите се споразумяха да включат разнообразни типове излъчвания (метан и диазотен оксид) в регламента за MRV от 2024 година и в ETS на Европейски Съюз от 2026 година
Фонд за рационализация и Фонд за нововъведения
Що се отнася до Фонда за рационализация, размерът му ще бъде повишен посредством търг за спомагателни 2.5% от тавана, за който 90% би трябвало да се употребяват за подкрепяне на предпочитани вложения. Три спомагателни страни членки ще имат право да получат финансиране (Гърция, Португалия и Словения).

Въпреки че плановете за природен газ по принцип няма да бъдат възможни за финансиране, преходна мярка ще разреши на актуалните бенефициенти на Фонда да продължат лимитираното във времето финансиране на планове за природен газ при избрани условия.

Съветът и Pарламентът също по този начин укрепиха Фонда за нововъведения. В съпоставяне с сегашния му размер бяха добавени спомагателни 20 милиона квоти, произлизащи от разширението на обсега на ETS на Европейски Съюз за корабоплаване към спомагателни огромни кораби и включването на метан и нитроксиди. Ще има специфични стратегии за декарбонизация на морския бранш в границите на Фонда за нововъведения.
Сгради, авто превоз и горива за други браншове
Съветът и Парламентът се споразумяха да основат нова, обособена система за търговия с излъчвания за бранша на постройките и автомобилния превоз и горивата за други браншове, с цел да обезпечат рентабилни понижения на излъчванията в тези браншове, които до момента бяха сложни за декарбонизация. Новата система ще важи за дистрибутори, които доставят горива за постройките, автомобилния превоз и някои други браншове. Част от приходите от търговете ще бъдат употребявани за подкрепяне на уязвими семейства и микропредприятия посредством специфичен Фонд за обществен климат.

Съзаконодателите се споразумяха, че системата ще стартира да работи през 2027 година Траекторията на понижаване на излъчванията и коефициентът на линейно понижение бяха избрани на 5.10 от 2024 година и 5.38 от 2028 година Съветът и Парламентът се съгласиха да продадат на търг спомагателни 30% от размера на търга за първата година от стартирането на системата, тъй че да работи безпроблемно.

Споразумението уголемява обсега на системата до горива, употребявани в избрани индустриални браншове. В резултат на това беше контрактувано да се усили размерът на Социалния климатичен фонд.

Съзаконодателите се споразумяха за краткотрайна опция страните членки да освобождават доставчиците от връщане на квоти – до декември 2030 година – в случай че подлежат на въглероден налог на национално равнище, чието равнище е еквивалентно или по-високо от тръжната цена за квоти в новата система за търговия с излъчвания.

Ще има опростени условия за докладване и инспекция на мониторинга за дребните снабдители на гориво.

В случай че цените на силата са извънредно високи, стартът на новата ETS ще бъде отсрочен до 2028 година

След като системата започва, в случай че цената на квотите надвиши 45 евро за избран интервал от време, ще бъдат освободени спомагателни квоти, увеличавайки предлагането на пазара.
Социален климатичен фонд
Съветът и Парламентът се споразумяха да основат Социален климатичен фонд за подкрепяне на уязвимите семейства, микропредприятията и ползвателите на превоз, които да се оправят с ценовото влияние на системата за търговия с излъчвания за здания и пътен превоз и горива за друди браншове.

Двете институции се споразумяха, че Фондът ще бъде част от бюджета на Европейски Съюз и ще се зарежда от външни целеви доходи до оптималната сума от 65 милиарда евро. Тази бюджетна архитектура разрешава на Фонда да се възползва от поредност от гаранции, свързани с европейския бюджет, без наново отваряне на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз.

Фондът ще бъде основан за интервала 2026 – 2032 година с допустимост на разноските от 1 януари 2026 година въз основа на продажба на търг на 50 милиона квоти през 2026 година, с цел да се даде опция за поддръжка при започване на съществуването на Фонда, до момента в който новата система за търговия с излъчвания ще обезпечи финансиране му от от 2027 година

Фондът ще се употребява от страните членки за финансиране на ограничения и вложения за справяне с въздействието на цените на въглеродните излъчвания върху уязвимите жители и микропредприятията. Той ще се употребява от бенефициентите за финансиране на ограничения и вложения за справяне с въздействието на цените на въглеродните излъчвания върху уязвимите жители и микропредприятията.

Всяка страна членка ще показа на Комисията „ проект за обществен климат “, съдържащ ограниченията и вложенията, които имат намерение да подхващат, с цел да смекчат въздействието на новата система за търговия с излъчвания върху уязвимите семейства. Такива ограничения могат да включват повишение на енергийната успеваемост на постройките, възобновяване на здания, декарбонизация на отоплението и охлаждането в постройките и разбиране на подвижност и превоз с нулеви и ниски излъчвания, както и ограничения, осигуряващи директно подкрепяне на приходите във краткотраен и стеснен интервал.

Съветът и Парламентът взеха решение да сложат таван от 37.5% от предстоящите общи разноски на проектите за обществена климатизация към опцията страните членки да оферират краткотрайна директна поддръжка на приходите.

Те се съгласиха, че Фондът ще бъде от изгода за всички страни членки и резервираха метода на систематизиране, препоръчан от Комисията, като в същото време усилиха минималния дял от Фонда за всяка страна членка.

Държавите членки ще вземат участие на национално равнище със личните си бюджети за подхванатите ограничения (съфинансиране 25%). По отношение на метода на ръководство на Фонда, Съветът и Парламентът се договориха за директно ръководство на осъществяването, съчетано с детайли на споделено ръководство. Държавите членки ще имат опция да получат техническа помощ до 2.5% за осъществяване на ограниченията от проекта, а 15% от ресурсите могат да бъдат употребявани в границите на стратегиите на политиката на доближаване.
Предистория и последващи стъпки
Представен от Европейската комисия на 14 юли 2021 година, пакетът „ Готови за 55 “ ще разреши на Европейския съюз да понижи своите чисти излъчвания на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година и да реализира климатична индиферентност през 2050 година

На 29 юни 2022 година Съветът одобри своя общ метод по отношение на обвързваните с околната среда оферти от пакета „ Готови за 55 “.

Политическото съглашение, реализирано през днешния ден, е краткотрайно и чака публично утвърждение. Парламентът и по-късно Съветът ще одобряват законодателните актове, след което те ще бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влязат в действие.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениРегулации 20 Европейски Съюз трансформира напълно системата за търговия с излъчвания Компании 124 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 228 Холандската криптоборса Bitvavo има ликвидни проблеми Наука 272 Разкодирането на човешкия „ компютър “ Любопитно 6646 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България ПолитикаОбновена 3911 Политическа партия публично разгласи Николай Денков за своя кандидат-премиер Индустрии 3656 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Индустрии 3611 Къде се намира България на бирената карта в Европа Всички новиниОще от РегулацииВиж всичкиTwitter разгневи Европейски Съюз и получи закани за санкциКабинетът внесе закон за закриване на Държавната петролна компанияЗакон за възбрана на TikTok влиза в КонгресаЕС вкарва през октомври граничен въглероден налог Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоВидеаГалерииСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоTo:knowСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР