Съвършената празнична торта с бял шоколад, която ще даде наистина

...
Съвършената празнична торта с бял шоколад, която ще даде наистина
Коментари Харесай

Празнична торта с бял шоколад

Съвършената празнична торта с бял шоколад, която ще даде в действителност празнична атмосфера на всеки мотив да сме с околните си

Необходими Продукти

Крем 1


● бял шоколад - 300 г
● прясно мляко - 130 мл
● сметана - 170 мл
● яйца - 2 бр. (или 4 жълтъка)
● кардамон - 2 щипки
● ликьор - 20 мл. (Tatratea hibuscus & red tea)
● желатин - 3 листа

Крем 2


● бял шоколад - 100 г
● сметана - 200 мл (35% масленост)
● крема сирене - 150 г (или маскарпоне)
● рикота - 150 г
● ванилия - 2 прахчета
● захар - 70 г
● желатин - 4 листа (ако са от огромните 3)

За намазване от горната страна


● бял шоколад - 75 г
● масло - 25 - 30 г (на стайна температура)
● маскарпоне - 125 г
● рикота - 125 г
● ликьор - 20 мл. (Tetratea)
● пудра захар - 50 г

Хрупки за декорация


● кори за баница - 3 бр. фини
● сметана - за намазване
● захар - за поръсване (кафява)

Още


● блатове за торта - 3 бр. подготвени
● сметана - 200 мл за разтрошаване (сладка) по избор

Начин на подготвяне

За крем 1:

Сложете листата желатин да се хидратират в студена вода. През това време настържете белия шоколад.

Поставете на водна баня или на котлона при 80 °C температура прясното мляко, сметаната и яйцата. Разбивайте с телена бъркалка или миксер в продължение на 4 минути.

Добавете хидратирания желатин, ликьора, настъргания бял шоколад и кардамона. Разбийте добре до гладка и пухкава примес.

Сипете крема върху първия блат подложен в подобаваща форма. Тъй като блатовете, които употребих, са доста тънки, при мен се надигна, само че това не е проблем, даже става по-ефектно.

Тук е моментът да отбележа, че от време на време върша повече или по-малко крем, според какъв брой огромна желая да е тортата (като височина) или, дали да се усещат повече блатове или повече крем в нея.

Приберете в ледник и до момента в който стяга, направете хрупкавите бисквити от кори за баница:

Разстелете първата кора върху силиконова поставка или лист хартия за печене в тавата от фурната. Намажете щедро със сметана, поръсете със кафява захар и покрийте с втора кора, която също намажете със сметана и захар. Положете и третата кора и направете същото с нея. Покрийте със силиконова поставка и пъхнете във фурната авансово загрята на 180 °C. Печете 10 минути, след което махнете покривния силикон и нарежете на правоъгълничета. Пъхнете още веднъж във фурната (без да покривате) за още към 3 минути или до момента в който бисквитките станат златисти и хрупкави. Оставете настрани да изстиват.

Крем 2:

Настържете белия шоколад. Сложете го в съд на котлона (90 °C температура) дружно със сметаната. Когато се разтопи, сложете хидратираните листа желатин и разбъркайте доста добре. После прибавете сирената, ванилията и захарта. Разбийте до еднородност.

Когато първият крем в хладилника е стегнал, положете втори блат и сипете вторият крем. Приберете и него на хладно за 2-3 часа, до момента в който стегне. Аз по принцип върша това на единия ден и оставям да довърша сметановата торта на идващия ден.

За финално покриване на празничната торта направете още един луксозен крем:

Натрошете белия шоколад и го разтопете на водна баня с маслото. Прибавете маскарпонето (или крема сирене) и рикотата, а също и ликьора и захарта. Разбийте до гладкост.

Сложете третия блат върху стегнатата към този момент торта. По предпочитание може да сиропирате. Аз постоянно обливам с малко вода, смесена с ликьор или мляко и захар.

Намажете с последния крем като откопчаете формата и покриете и страните. В случай че не ви стигне, може да си приготвите още една доза или да разбиете сладкарска сметана със малко захар. После от нея може да шприцовате розички върху тортата с бял шоколад.

Хрупкавите бисквитки от кори за баница подредете, както ви харесва, само че го направете директно преди сервиране, тъй като в случай че държите тортата украсена с тях в ледник, те ще се навлажнят и омекнат.

Весели празници с моята съвършена празнична торта с бял шоколад!

Забележка: Реда на нареждане на кремове и блатовете може да извършите по ваш усет, както и да пропуснете единия блат (както съм направила аз в случая).

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР