Саудитската ценова война доведе до необичаен резултат. Арабският петрол се

...
Саудитската ценова война доведе до необичаен резултат. Арабският петрол се
Коментари Харесай

WSJ: Защо Европа и САЩ се отказват да купуват евтин петрол

Саудитската ценова война докара до необикновен резултат. Арабският нефт се предлага на пазара с огромни отстъпки.

И наподобява, че на такава цена би трябвало да е елементарно да се продаде. Фабриките в Европа и Съединените щати обаче започнаха да кривят нос от нея. Защо никой не се нуждае от петрола на Саудитска Арабия и по какъв начин ще завърши тази петролна битка за оцеляване?

Много рафинерии в Европа и Съединените щати отхвърлят да купуват спомагателни количества нефт от Саудитска Арабия, даже макар дъмпинга на саудитците, оповестява The Wall Street Journal, базирайки се на публични лица и петролни търговци на кралството.

Цените на петрола паднаха до равнищата от преди 17 години. В петък цената на “Брент” бе на нивото от май 2003 година Майските фючърси паднаха под 25 $ за барел. Саудитците оферират отстъпка от най-малко 8 $ по отношение на пазарната цена на петрола си, написа "Поглед инфо ".

Изглежда, че петролен парадайс цари на земята за страните вносители. Петролът може да се купи на супер ниска цена: даже въглищата костват повече. Защо европейските и американските заводи изоставят черното злато за жълти стотинки?

Факт е, че ценовата война на Саудитска Арабия с съперниците ѝ, която се показва в дъмпинга и увеличението на доставките на нефт за продажба, се комбинира с непредвиденото разпространяване на ковид в Европа и Съединени американски щати.

Търсенето на нефт внезапно спадна с увеличението на предлагането. Така, съгласно някои оценки, търсенето на нефт е спаднало с 10 милиона барела през март, а през април спадът може да нарасне до 18-19 милиона барела дневно.

В последна сметка фабриките и предприятията се затварят, икономическата интензивност е лимитирана. Това е невиждан спад в търсенето на черно злато.

Разбира се, желанието за запасяване с толкоз на ниска цена нефт е огромно. Нормална тактика е да се купува през днешния ден, до момента в който цената е ниска, а суровините да се употребяват по-късно, когато цените не са толкоз привлекателни. В началото купувачите го направиха.

Обаче в този момент те просто нямат къде да съхраняват този на ниска цена нефт. Европейските и американските консуматори имат простата липса на резервоари за предпазване. Всъщност търсенето падна - никой не пресушава хранилищата.

Но саудитците по този начин желаеха да усилят пазарния си дял, изключително европейският, с цел да изтласкат Русия. Саудитците би трябвало да търсят нови пазари. Но и това не е толкоз просто.

Търсенето понижава освен в Европа и Съединени американски щати, само че и в Индия, където беше въведена цялостна карантина. Индийските пристанища оповестиха форсмажорни условия и не одобряват товари. Въпреки обстоятелството, че индийският пазар е измежду най-големите консуматори.

Русия също има компликации на подобен пазар. Тя беше принудена да предложи отстъпки от петрола марка “Урал”, който се продава с отстъпка от 4 $ за барел. Въпреки че Русия към този момент съумя да пренасочи петрола за Европа към Китай, където търсенето, апропо, стартира последователно да се възвръща.

„ Ако производителите на нефт продължат тази луда конкуренция за пазарен дял, скоро ще би трябвало да стартират да заплащат в допълнение на купувача, с цел да получава горивото.

Приказките за негативна цена на петрола може да се окажат верни”, съобщи Станислав Митрахович, старши откривател във Финансовия университет при съветското държавно управление и водещ специалист в Националния фонд за енергийна сигурност.

Японската банка “Мизухо” предизвести предходната седмица, че 25 $ за барел не е долната граница.

Там считат, че невиждан остатък на нефт на пазара след решението на Саудитска Арабия да усили производството с една трета плюс спадът в търсенето заради епидемията от ковид могат да предизвикат обстановка, когато цената на петрола да доближи негативни равнища.

Според банката предлагането на петрола в света може да надвиши търсенето на 15 милиона барела на ден. Това са седем супертанкера дневно и всеки седми барел, извличан от земните глъбини.

Според “Маркит” общият потенциал на световните складови бази е почти 1 милиард барела. По този метод те могат да бъдат запълнени до горе след два до три месеца. И тогава никой няма да е удовлетворен.

„ Саудитска Арабия изпълва света с нефт, тъй като води война против други производители на нефт, тъй че те да умрат. Това е война за оцеляване, не е ясно до каква степен тя ще бъде сполучлива “, сподели източникът.

Като образец той показва аналогията с „ играта на пиле “, когато двама души карат коли със скорост един към различен, с цел да схванат кой ще се обърне пръв. Но в случай че никой не завие, тогава и двамата водачи умират. Според него Саудитска Арабия чака Русия да обърне, т.е. да редуцира добива на нефт.

И даже в случай че обстановката с вируса завърши след няколко месеца, това няма да отстрани напъните на саудитците за дъмпинг и напредък на износа да усилват пазарния си дял.

Затова специалистите виждат един излаз: след известно време производителите на нефт ще седнат на масата за договаряния и ще реализиран ново съглашение в границите на ОПЕК +.

„ Мисля, че на хоризонта от три месеца, когато всички ще стартират да губят нервите си, производителите на нефт ще се съгласят на ОПЕК+ 2.0. Шанс два към един, че ще има някакво ново съглашение. Може би ще има медиатор, само че не е ясно кой”, счита специалистът.

Митрахович не има вяра на слуховете за идния съюз на Северна Америка с ОПЕК зад тила на Русия. „ Не разбирам в действителност каква е саудитско-американската опция за изтласкването на Русия.

Ако американците и саудитците понижат производството дружно, тогава Русия ще се възползва от това. Така не става. И дружно няма потребност да усилват производството, това няма да увеличи цените”, съобщи той.

Очевидно нова договорка с Русия в границите на ОПЕК може да бъде разисквана едвам откакто светът се оправи с казуса с ковид.

Министерството на енергетиката съобщи, че ОПЕК + не е в положение да повлияе коренно на цените на петрола в обстановка на цялостна неустановеност заради вируса. Според заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин потреблението на нефт сега е понижено до 15 милиона барела дневно и може да падне до 20 млн. Докато OPEC + понижава производството с 1,5 милиона барела дневно.

„ Предприемането на дейности, които няма да доведат до резултат, не е рационално “, сподели Сорокин, като разпорежда главната отговорност за спада на цените на пандемията. Въпреки че острите дейности на Саудитска Арабия и да имат своята роля.

Вторият сюжет е най-нежелан. Това ще бъде игра за оцеляване, всички ще чакат, кой ще е първият, който напусне надпреварата. Например, това може да са Алжир и Нигерия, на които в този случай може само да им се съчувства.

„ Това е напрегната обстановка. След няколко месеца всички производители на нефт ще имат огромни проблеми.

Ще забележим диви картини, първо в Нигерия и Алжир, измежду слабите играчи, а по-късно всичко ще доближи до тези, които започнаха тази война на унищожение”, съобщи Станислав Митрахович.

Мексико и Венецуела, които са принудени да продават петрола си за стотинкаи - за 12,5 $ за барел, също ще бъдат ударени.

Докога слабите петролни страни ще могат да търгуват с нефт на цена, по-ниска от индустриалните разноски? Когато хранилищата се попълнят, те ще би трябвало да стартират да заплащат в допълнение на клиентите.

Или, когато цената е под себестойността, те ще спрат да търгуват с нефт и ще спрат производството. Ще бъде ли задоволително да отпаднат Алжир и Нигерия, с цел да се върнат цените на петрола? Все още не е ясно.

„ Нигерия, която е изцяло подвластна от петрола, няма да може да извършва отговорностите си по дълга и бюджета, без да продава.

Хората ще спрат да получават пари в страна, която от десетилетия е на ръба на революция. Ще стартира борбата сред етнически и религиозни групи. Същото нещо като във кино лентата за апокалипсиса ще стартира в Алжир.

Може би това е задачата на последователите на ценовата война “, аргументира се Митрахович. Тази мрачна картина може да се трансформира в действителност, в случай че войната на петролния пазар не спре. Саудитска Арабия, Русия и Съединени американски щати, несъмнено, няма да се откажат толкоз бързо.

„ Можем да живеем, до момента в който насъбраните долари изтекат. Съединени американски щати, които печатат тези долари, нямат проблеми. Само световното занемаряване на $ ще ги спре, само че няма да е скоро ”, споделя специалистът.

Саудитска Арабия и Русия имат почти еднообразно равнище на запасите, тъй че и двете страни могат да живеят от тях много дълго време. Зависимостта на бюджета на Саудитска Арабия от цените на петрола обаче е доста по-голяма от тази на Русия.

Според финансовия министър Антон Силуанов, насъбраните ресурси на Русия ще устоят 6-10 години при толкоз ниски цени на петрола. „ Но се говореше за към 30 $ за барел, а не за негативните цени на петрола, към които се насочват всички “, съобщи Митрахович.

Саудитска Арабия има риск от финансови проблеми - голям бюджетен недостиг може да докара до понижаване на обществените помощи и срив на саудитските недвижими парцели, които към момента не са се обезценили.

„ Населението няма да хареса това доста, като се има поради, че в Саудитска Арабия съвсем всички артикули се внасят и внезапно ще нарастнат. Въпреки всичките ни проблеми в Русия, ние към момента можем да произвеждаме доста в допълнение към петрола “, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР