Саудитска Арабия ще бъде домакин на мирните преговори за Украйна, каза високопоставен служител

...
Саудитска Арабия се готви да бъде домакин на среща на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се готви да бъде домакин на среща на върха, за да обсъди плана на украинския президент Володимир Зеленски за мир в неговата страна на фона на продължаващата руска инвазия, според високопоставен служител в Киев .

Андрий Йермак, началник на кабинета на Зеленски, каза в неделя, че официални лица от няколко държави ще участват в срещата на върха в Саудитска Арабия, но не каза кога или в кой град ще се проведе срещата.

Wall Street Journal, който първи съобщи за срещата на върха, цитирайки „дипломати, участващи в дискусията“, каза, че разговорите ще се проведат на 5 и 6 август в град Джеда с участието на около 30 държави.

>

В списанието се казва, че украински и западни служители се надяват усилията да кулминират в мирна среща на върха по-късно тази година, където глобалните лидери ще подпишат общи принципи за разрешаване на войната.

Йермак, пишейки в Telegram, каза, че ще се проведат дискусии относно украинската формула за мир, която „съдържа 10 основни точки, изпълнението на които не само ще осигури мир за Украйна, но и ще създаде механизми за противодействие на бъдещи конфликти в света. ”.

По-рано Украйна описа мирната формула от 10 точки като включваща възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурност на Украйна.< /p>

„Ние сме дълбоко убедени, че украинският мирен план трябва да бъде взет като основа, защото войната се води на наша земя“, каза Йермак.

Неговото изявление описва 10-те точки като „обсъждани индивидуално и в групи с представители на повече от 50 държави почти всяка седмица“.


Той добави, че срещата в Саудитска Арабия е продължение на среща на висши служители в датската столица Копенхаген в края на юни. Държавите, които присъстваха на първоначалната среща, включваха Бразилия, Индия, Турция и Южна Африка.

За срещата на върха в Джеда 30-те поканени включват Чили, Египет, Европейския съюз, Индонезия, Мексико, Полша, Обединеното кралство, Съединените щати и Замбия, според Journal.

Русия не е поканена, според агенция Асошиейтед прес. Позовавайки се на неназован служител, АП каза, че високопоставен служител от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също се очаква да присъства на събитието.

Няма незабавен коментар от Саудитска Арабия.

Планираната среща на върха там следва посещението на Зеленски на среща на върха на Арабската лига в Джеда през май, за да окаже натиск върху тези нации да подкрепят Киев.

Арабските нации до голяма степен останаха неутрални, откакто Русия започна пълномащабната война срещу Украйна през февруари 2022 г., отчасти заради техните военни и икономически връзки с Москва.

Саудитска Арабия също така поддържа тесни отношения с Русия като част от групата ОПЕК+. Но провеждането на такива разговори помага за повишаване на репутацията на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който се стреми да постигне разведряване с Иран и да настоява за мир в дългогодишната война на кралството в Йемен.

За Украйна преговорите съвпадат с нейните усилия да засили позицията си на сигурност.

Йермак също каза в неделя, че Украйна ще започне преговори със САЩ следващата седмица по двустранно споразумение за гаранции за сигурност. Той каза, че преговорите произтичат от декларация на лидерите на страните от Групата 7 по-рано този месец, поставяща основите за всяка нация да договори споразумения, за да помогне на Украйна да укрепи армията си.

Йермак каза, че Украйна търси „конкретни и дългосрочни ангажименти, които ще гарантират способността на Украйна да спечели сега и да възпира руската агресия в бъдеще“.

Американски служители не са потвърдили преговорите.

Междувременно по време на войната бяха предложени други мирни планове.

Руският президент Владимир Путин приключи срещите в Санкт Петербург през уикенда с африканските лидери относно предложения от тях план. Китай и папа Франциск също работят отделно сами. Не са разкрити подробности за тези планове.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР