Саудитска Арабия разчита, че страните, участващи в споразумението за ограничение

...
Саудитска Арабия разчита, че страните, участващи в споразумението за ограничение
Коментари Харесай

Саудитска Арабия разчита на увеличение на добива на петрол до 800 хил.б/д в рамките на ОПЕК +, според FT


Саудитска Арабия разчита, че страните, участващи в съглашението за ограничаване на добива на нефт ( ОПЕК + ) ще усилят производството с 600-800 хиляди барела дневно, оповестява Financial Times, (FT) базирайки се на източник от ОПЕК, осведомен с проектите на саудитските ръководещи.
Според замисъла на Рияд, количеството от хипотетичния рандеман би трябвало да бъде съразмерно разпределено сред страните от ОПЕК +, които могат да усилят продуктивността си. Предложението на Саудитска Арабия още не е изцяло готово, отбелязва изданието. Очакването е то да се разисква на срещата на представителите на Рияд с другите страни, участващи в ОПЕК, а също и с Русия.

По-рано вестник Wall Street Journal, базирайки се на собствен източник заяви, че Саудитска Арабия предлага нарастване на добива на нефт с 500 хиляди барела дневно в границите на съглашението сред страните от ОПЕК и отвън картела. Предложението е за последователно нарастване на добива през третото тримесечие. По данни на изданието, министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, Халид ал-Фалих ще организира среща с представители на Катар и Нигерия, на които това предложение ще бъде разисквано. Във вторник към този момент е била извършена и срещата с представителите на Алжир, само че резултати от нея не се оповестяват.

В сряда генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че е окуражен, че срещата на ОПЕК и страните отвън картела във Виена през тази седмица ще е сполучлива. Принцът на Саудитска Арабия Абдул Азиз Бин Салман Бин Абдел Азиз съобщи, че страните от ОПЕК + на срещата ще проучват разнообразни разновидности за смяна на договорката, в това число нарастване на добива на нефт, а Халид ал-Фалих изрази убеденост, че на срещата на ОПЕК в петък щ бъде реализирано съглашение за продължение на бъдещата договорка с ОПЕК +.

ОПЕК и страните, отвън картела, получили известност като ОПЕК + се договориха в края на 2016 година във Виена за ограничение на добива на нефт с 1,8 млн. барела дневно от равнището от октомври 2016 година, от които 300 хиляди се падат на Русия. Сделката започва от началото на 2017 година и бе продължена два пъти – до края на 2018 година Във Виена през днешния ден следва съвещание на министерски мониторингов комитет на ОПЕК +. За идващия ден – 22 юни е планувано съвещанието на страните от ОПЕК, а на 23 юни – срещата на всички 24 страни, участващи в съглашението ОПЕК +.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР