Саудитска Арабия обяви в неделя инвестиционни сделки за милиарди долари

...
Саудитска Арабия обяви в неделя инвестиционни сделки за милиарди долари
Коментари Харесай

Саудитска Арабия с нови инвестиционни сделки след арабско-китайската среща на върха

Саудитска Арабия разгласи в неделя капиталови покупко-продажби за милиарди долари сред Китай и арабския свят в първия ден на китайско-арабската бизнес конференция в Рияд, съобщи Агенция Франс Прес.


Срещата се организира на фона на засилващите се търговски и дипломатически връзки сред Пекин и страните от Близкия изток, в това число неотдавнашното знаково доближаване с посредничеството на Китай сред Иран и Саудитска Арабия, което промени районните връзки.

Богатото на нефт кралство за първи път е хазаин на конференцията, която се организира за десети път. В рамките на два дни тя събра над 3500 държавни и бизнес чиновници от Китай и арабските страни, се споделя в изказване на саудитското министерство на вложенията.

Първият ден на събитието беше маркиран с подписването на капиталови съглашения на стойност 10 милиарда $ ", се споделя в изказването - по-голямата част от тях са за планове в Саудитска Арабия или от саудитски компании и държавни структури.

Тази цифра включва меморандум за съгласие на стойност 5,6 милиарда $ сред саудитското министерство на вложенията и Human Horizons, китайски производител на електрически и самоуправляващи се коли.

Според изказването повече от половината от общата сума се съдържа в меморандума за съгласие, както и в настрана " съглашение за съдействие " и " рамково съглашение ", включващо други компании.

В него в детайли са разказани съглашения в разнообразни области, в това число технологии, селско стопанство, възобновима сила, недвижими парцели, естествени запаси и туризъм.

При откриването на конференцията министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан акцентира капацитета в усилването на комерсиалните и икономическите връзки сред Китай и арабските страни.

" (Тази) среща е опция... да изградим общо бъдеще към нова, удобна епоха за нашите нации ", сподели той.

Според саудитското изказване е подписана договорка на стойност 533 млн. $ сред AMR ALuwlaa Company и Zhonghuan International Group (Хонконг) за основаването на цех за желязо в Саудитска Арабия.

В изказването се прибавя, че Saudi ASK Group и China National Geological & Mining Corp са сключили съглашение за съдействие за рандеман на мед в кралството на стойност 500 млн. $.

През декември китайският президент Си Дзинпин посети Саудитска Арабия - най-големия експортьор на недопечен нефт в света - което провокира рецензии от страна на дългогодишния съдружник на Рияд - Съединени американски щати.

Запитан за американските рецензии, саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман съобщи: " Всъщност аз я подценявам ".

Той добави, че предприемачите " ще отидат там, където се открива опция ".

По време на пътуването си до Рияд предходната седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон " не желае от никого да избира сред Съединените щати и Китай "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР