Саудитска Арабия и Тайланд възобновиха дипломатическите си връзки след повече

...
Саудитска Арабия и Тайланд възобновиха дипломатическите си връзки след повече
Коментари Харесай

30 г. след аферата със синия диамант“: Саудитска Арабия възстанови връзките си с Тайланд

Саудитска Арабия и Тайланд възобновиха дипломатическите си връзки след повече от 30 години замразени връзки, свързани с кражбата на скъпоценности от саудитски замък. Това съобщи Al Jazeera.

През 1989 година роденият в Тайланд надзирател Криангкрай Течамонг открадва скъпоценни камъни на стойност 20 млн. $ от вкъщи на саудитски принц, което провокира поредност от убийства в Банкок и омраза сред страните, наречена " аферата със синия елмаз ".

Саудитска Арабия от дълго време упреква тайландската полиция, че е провалила следствието на кражбата, като твърди, че откраднатите скъпоценни камъни са били взети от висши тайландски чиновници. По-късно тайландската полиция върна някои от бижутата, само че саудитските управляващи обявиха, че множеството от тях са подправени, а местонахождението на най-скъпия камък - необичаен 50-каратов наследник елмаз - остава незнайно. В медиите в Тайланд се появиха и известия, че съпругите на високопоставени чиновници са били видяни да носят диамантени колиета, които доста наподобяват на откраднатите бижута.

Късно във вторник двете страни оповестиха в взаимно изказване " цялостното възобновяване на дипломатическите връзки " по време на визитата на министър-председателя на Тайланд Прают Чан-Оча в Рияд.

" Тази историческа стъпка е резултат от дългогодишните старания на разнообразни равнища за възобновяване на взаимното доверие и другарските връзки ", се прибавя в взаимното изказване след срещата сред тайландския министър председател и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Двете страни се споразумяха да назначат посланици в близко бъдеще.

Междувременно самолетната компания Saudi Airlines разгласи, че полетите до Тайланд ще бъдат обновени през май.

Правителството на Тайланд съобщи, че Саудитска Арабия търси осем милиона квалифицирани служащи, в това число в хотелиерството, опазването на здравето и строителството, а Тайланд разполага с човешки запаси, с цел да помогне за облекчаване на потребностите.
 Саудитска принцеса бе освободена от пандиза
Саудитска принцеса бе освободена от пандиза

Тя и щерка ѝ изчезнаха преди близо три години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР