Сътворявана през цялата история – във всяка култура и на

...
Сътворявана през цялата история – във всяка култура и на
Коментари Харесай

Подредена в думи, оцветена с образи

Сътворявана през цялата история – във всяка просвета и на всеки континент – поезията приказва за нашата обща човещина и нашите споделени полезности, трансформирайки най-простите стихотворения в мощен катализатор за разговор и мир. Провеждан всяка година на 21 март, Световният ден на поезията отбелязва една от най-ценните форми на културно и езиково изложение и еднаквост на човечеството, написа сайтът на ЮНЕСКО.
ЮНЕСКО за първи път приема 21 март като Световен ден на поезията по време на своята  30-та Генерална конференция в Париж през 1999 година за поддръжка на езиковото разнообразие посредством поетично изложение и увеличение на опцията да бъдат чути застрашените от изгубване езици.

Световният ден на поезията е мотив за удостояване на поетите, възкръсване на устните обичаи на поетични рецитали, поощряване на четенето, писането и преподаването на лирика, поощряване на доближаването сред поезията и други изкуства като спектакъл, танци, музика и живопис и повишение на видимостта на лирика в медиите. 
„ Подредена в думи, оцветена с облици, отмерена с верния критерий, силата на поезията няма равна. Като интимна форма на изложение, която отваря порти към другите, поезията обогатява разговора, който катализира целия човешки напредък, и е по-необходима от всеки път в бурни времена " - споделя Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО.
Носи обич, емпатия и свързва хората. Поезията е най-красивото словесно изкуство. Избрахме да споделим с вас едно обичано българско стихотворение от Ивайло Балабанов.
БЪЛГАРСКО СТИХОТВОРЕНИЕ
Момчета, споделям ви го просто,по дядо Вазовски даже,че през днешния ден на вашта мощ Господ,Отечеството повери.Днес не е време за куршумии дано всеки в този часси вземе единствено тези думи - " България - това съм аз! " Те са искрата богороднав жарта на нашата орис.На път, момчета! За свободназемя - с почтена независимост.България в този момент ви давалюбов и религия от сърце.На вас съдбовно се надяваи вашата обич зове!И тя ще стане църква бялапод златна ангелска дъга,ще бъде роза, разцъфтялав самата Божия ръка,щом стихне днешното безчинствои - след вашия оброг,възкръсне святото единение:Човек, Отечество и Бог,щом всеки със душа съгласнаи цялостна с любородна пристрастеност,си каже простичко и ясно: " България - това съм аз! "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР