Сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа

...
Сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа
Коментари Харесай

Уверения в парламента - сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на МВнР

Сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на Външно министерство, увери Тошко Йорданов. Той разяснява тематиката във връзка на появили се информации в медиите. Министърът на външните работи Теодора Генчовска е от квотата на Има Такъв Народ. От Продължаваме промяната и Демократична България показаха, че за тези назначения дават отговор Има Такъв Народ, само че са подготвени до обсъдят тематиката.

Изтекла в медиите информацията, че външният министър Теодора Генчовка назначава за съветници в политическия си кабинет сътрудници на някогашната Държавна сигурност, измежду тях и някогашния началник на ДАНС Петко Сертов, провокира напрежение в ръководещата коалиция. Министърът на външните работи Теодора Генчовска беше определена за министър от квотата на " ИТН ". Последва бързата реакция на премиера Кирил Петкови и ръководителя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, които увериха, че чиновници на някогашната Държавна сигурност няма да влизат в новото ръководство.

Премиерът Кирил Петков успокои, че чиновници на някогашната Държавна сигурност няма влязат в новото ръководство. Обясни, че съгласно съдружното съглашение всеки министър има право да предлага екипа си, само че тези назначения се разискват и от съдружните сътрудници, които би трябвало да кажат дали те дават отговор на общите условия.

" Искам да благодаря на нашите сътрудници от Има Такъв Народ и министъра на външните работи, че са взети бързи ограничения и тези хора с досиета, които бяха оповестени в медиите, няма да бъдат назначени. В този миг или ще бъдат освободени, в случай че към този момент са назначени ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

И в Народното събрание ръководителят на ПГ на " ИТН " увери.

" Няма да има нито един консултант на Държавна сигурност в екипа на министерство на външните работи. Няма да има нито един от тези, които се спрягат, като консултант или като каквото и да е в екипа на министъра, който дава отговор за външните работи ", добави Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

Спорните въпроси се разискват от съдружния съвет, обясниха от " Продължаваме промяната ".

" Ако тематиката е забавна за българските жители, тематиката ще бъде разисквана и на съдружен съвет ", добави Атанас Михнев, ПГ на " Продължаваме промяната ".

Преди да стане ясно, че такива назначения няма да има от " Демократична България " обявиха, че нуждата от лустрацията в системата за сигурност и външните връзки, е ясна и поредна.

" Ние ще сложим тази тематика пред нашите съдружни сътрудници, с цел да я обсъдим, и се надявам да бъдем чути - И ще се противопоставите на тези назначения? -Ние нямаме право на несъгласие. Мнение ще изкажем ", разясни Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

С декларация от парламентарната естрада от ГЕРБ подсетиха, че по време на тяхното ръководство и на президента Росен Плевнелиев сътрудници на Държавна сигурност не са назначавани нито като посланици, нито в политическото управление на външно министерство.

" Днес България се ръководи от нова власт. Власт, част от която в никакъв случай не се е извинила за тоталитарното си минало - Българска социалистическа партия. Резултатът е очевиден - Държавна сигурност се върна на бял кон, не къде да е, а в политическия кабинет в Министерство на външните работи. Кой направи тези назначения? Кой ръководи процесите по завръщането на Държавна сигурност в основни позиции във властта. Да не окаже че сме били прави за друго, че действителната власт в действителност се намира в президентството, а лицата на смяната са фасада ", разяснява Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От Българска социалистическа партия не разясниха тематиката пред медиите, само че дадоха отговор на декларацията на ГЕРБ.

" Що се отнася до почтени офицери, служили в разузнаването, дано не вършим тяхна ранглиста сега какви са те и имат ли място те в българската политика ", посочи Борислав Гуцанов от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Движение за права и свободи подсетиха, че от дълго време са изразили позицията си за присъединяване на Държавна сигурност във властта.

" По-скоро ме учудва или в действителност към този момент нищо не ме учудва от това болшинство ", съобщи Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи.

" Възраждане " приканиха да се прави разлика сред доносници и хората,които са били част от разузнаването.

" Ние не считаме, че хората, които са били част от разузнаването на България и са били рискували живота си в името на това България да бъде просперираща страна би трябвало да се приравняват с тези,които са били доносници ", сподели още Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".

След уверенията на премиера Кирил Петков и Тошко Йорданов от Има Такъв Народ пристрастеностите се поуспокоиха.

По тематиката работиха Вера Александрова и Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР