Сътрудничество между България и Русия в борбата със замърсяването на

...
Сътрудничество между България и Русия в борбата със замърсяването на
Коментари Харесай

За общи мерки за справяне със замърсяването на Черно море призова зам-министър Събев в Санкт Петербург

Сътрудничество сред България и Русия в битката със замърсяването на Черно море, както и в областта на науката и положението на рибните записи разиска заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев с Иля Шестаков - шеф на Федералната организация по риболовство на Руската федерация. Това се случи в границите на Четвъртия световен конгрес,посветен на риболовната промишленост и търговията с рибни артикули, който се организира в интервала 8-10 септември 2021 година в Санкт Петербург, Русия.

„ Черно море е споделено и проблемите, които го засягат, на практика са общи за всички страни от района. Според отчет от 2018 година, то е едно от най-замърсените морета в Европейския съюз. Ако не се подхващат ограничения в незабавен порядък от всички черноморски страни, положението на морето, а оттова и на рибните ресурси ще се утежни. Същевременно те носят занаят за хиляди работещи у нас, както в областта на риболова, по този начин и на туристическия бранш ". Това съобщи заместник-министър Събев при диалога си с господин Шестаков.

„ Русия не е формален член на Генералната комисия за риболовство в Средиземно море, където се разискват въпросите на Черно море, в това число рибните му ресурси. Това обаче не значи, че не би трябвало да се търсят други способи за съдействие - в противен случай. Изключително значим е обменът на данни сред научни специалисти от двете страни, с цел да се вършат по-точно научните оценки, а оттова и политики, засягащи Черно море ", разяснява още Георги Събев.
Друга значима тематика, обект на полемиката беше обмяната на опит в развъждането на аквакултури - рибни и други водни организми отглеждани в изкуствени условия. България има капацитет в това отношение. „ Освен спомагателен занаят по Черноморието и навътре в страната, този тип активност е перспективен и за експорт, имайки поради растящото търсене на протеини в световен мащаб. Българите сме измежду европейците с най-ниска консумация на риба на глава от популацията. С целенасочени дейности можем да помогнем тази наклонност да се промени, акцентирайки и върху родното рибно произвеждане ", уточни аграрният заместник-министър.

Борбата с противозаконния улов, навлизането на цифрови технологии, както и ограничения за отбрана и предпазване на есетровите риби, които са неразрешени за улов у нас от 2008 година и 2011 година, във водите на Черно море и река Дунав, също бяха тематика на диалог сред Георги Събев и Иля Шестаков.
Заместник-министър Събев беше и формален посетител на откриването на световния конгрес, отдаден на риболовната промишленост, в който вземат участие представители от няколко десетки страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР