Сътресенията в правителството на Марио Драги в Италия заплашват да

...
Сътресенията в правителството на Марио Драги в Италия заплашват да
Коментари Харесай

Политическата криза в Италия може да лиши Украйна от оръжия

Сътресенията в държавното управление на Марио Драги в Италия заплашват да лишат Украйна от жизненоважна военна поддръжка в битката й против Русия, предизвести външният министър на Италия. В телефонно изявление за " Политико " в петък Луиджи Ди Майо упрекна критиците на Драги, че правят работата на съветския президент Владимир Путин, а външният министър насочи буен финален апел към политическите партии да не смъкват държавното управление по време на вота на доверие в италианския парламент идната седмица.

" Руснаците сега честват, че са предиздвикали още едно западно държавно управление да падне ", сподели Ди Майо. " Сега се колебая, че можем да изпратим оръжия [на Украйна]. Това е един от доста сериозните проблеми ".

Ако държавното управление падне, то ще продължи да извършва ролята на краткотрайно изпълняващо длъжността с лимитирани пълномощия до провеждането на избори, сподели той. Това може да докара до парализа, оставяйки страната без пълномощия да продължи да въоръжава Украйна, да оказва помощ на фамилиите в рецесията с разноските за живот или да подписва нови газови покупко-продажби за струпване на запаси, ако Русия затвори кранчетата, предизвести Ди Майо. " Ако държавното управление падне в сряда, няма да имаме пълномощия да подписваме нови енергийни контракти, а това е съществено, тъй като навлизаме в зимата ", сподели министърът.

Движение 5 звезди, което е част от обединението на министър-председателя Драги, бойкотира вота на доверие, което накара Драги да предложи оставката си. Държавният глава Серджо Матарела отхвърли оставката, а Драги ще се върне в Народното събрание в сряда, като вероятно ще организира гласоподаване за неговото държавно управление или за оставката му.

Ди Майо съобщи, че Драги е бил един от най-ястребово настроените западни водачи, които са се противопоставяли на Путин. Тъй като Италия е основен член на западния алианс, който се опълчва на съветската инвазия в Украйна, Драги беше измежду първите, които предложиха строги наказания и заледяване на съветските валутни запаси, както и поддръжка за кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз.

Ди Майо в миналото ръководеше Движение 5 звезди, само че преди месец напусна партията в спор за изпращането на оръжия в Украйна. Той упрекна сегашния водач на партията и някогашен министър председател Джузепе Конте, че оказва помощ на Путин, като се пробва да смъкна държавното управление на един от най-решителните съперници на Кремъл.

" Невероятното е, че това е някогашен министър председател, който нападна Драги, оказва помощ на пропагандата на Путин и на автокрацията над демокрацията ", сподели Ди Майо. Той се базира на туит на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев, който се възторгва от парламентарния крах на Драги.

Ди Майо сподели, че през последните няколко месеца Движение 5 звезди няколко пъти се е опитвало да отслаби държавното управление, като се е противопоставило на увеличението на разноските за защита на Италия, с цел да извърши уговорките си към НАТО, и с резолюция в Народното събрание против НАТО и поддръжката на Италия за Украйна, която беше приветствана от съветския дипломат в Рим.

Ди Майо съобщи, че дейностите на Конте са това, което " го наранява най-вече ".

Едно от главните опасения на Ди Майо е, че Италия няма да може да одобри бюджета си за 2023 година, чийто план нормално постъпва в Народното събрание сред юли и декември. Ако има избори през септември или октомври, новото държавно управление може да не бъде формирано в продължение на месеци заради затрудненията при съставянето на обединения, което ще забави приемането на бюджета.

След последните избори бяха нужни 100 дни за сформиране на държавно управление, напомни Ди Майо. " От повече от 100 години в Италия не е имало избори през есента, тъй като тя е толкоз сензитивна ", сподели той.

Без Драги изпълнителната власт няма да може да приключи и държавната стратегия за наложителни за Европейски Съюз промени, което може да значи, че Италия ще пропусне да получи заплащания от проекта на Европейски Съюз за възобновяване от пандемии, които са от значително значение за стопанската система. Въпреки това Ди Майо резервира вяра, че държавното управление може да остане на власт.

Натискът върху Драги да остане на поста си се ускорява, а икономическите институции и профсъюзите се сплотяват в апела си за изцяло функциониращо държавно управление. " Дори профсъюзите, които са имали спорове с държавното управление, упорстват за последователност ", означи Ди Майо.

Много зависи от " зрелостта на партиите ", добави министърът. Мнозинството от партиите " признават " цената на Драги, сподели той. " Те би трябвало да оставят настрани ветото и банерите, с цел да може Драги да продължи, да приемем закона за бюджета и законодателната власт да доближи до естествения си свършек ", сподели Ди Майо. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР