Състоянието на световните финанси сега е толкова опасно, колкото и

...
Състоянието на световните финанси сега е толкова опасно, колкото и
Коментари Харесай

Състоянието на световните финанси е толкова опасно, колкото и през 2008 г.

Състоянието на международните финанси в този момент е толкоз рисково, колкото и през 2007-2008 година, разяснява някогашният президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише пред Агенция Франс Прес, представен от Българска телеграфна агенция. "Сега се приема, че масираното свръхзадлъжняване на развитите стопански системи е било главен фактор за експлоадиране на международната финансова рецесия през 2007-2008 година ", показва Трише. Днес "нарастването на задлъжнялостта - най-много на частната - в промишлено развитите страни се е забавило, само че това закъснение е обезщетено от ускоряването на задлъжнялостта в нововъзникващите пазарни стопански системи. Именно това прави през днешния ден международната финансова система като цяло най-малкото също толкоз уязвима, в случай че не и повече, колкото през 2008 година ", добавя финансистът, който от 2003 година до 2011 година бе отпред на ЕЦБ.

По време на неговото ръководство европейската финансова институция с централа във Франкфурт бе на първата линия, паралелно до другите огромни международни централни банки от 2007 година, отбелязва Агенция Франс Прес. "Истинското начало на финансова рецесия, която щеше да опустоши света, аз съзрях на 9 август 2007 година сутринта, когато бяхме изправени пред цялостен срив във действието на паричния пазар в еврозоната ", спомня си Трише.

Редица сигнали към този момент говореха за неустойчивост на ипотечния пазар в Съединени американски щати, само че през лятото на 2007 година събитията форсираха ход и станаха първите банкрути в Съединени американски щати. Критикувани и отляво, и отдясно след държавната помощ на фирмите за ипотечно рефинансирани Fannie Mae и Freddie Mac, американските управляващи оставиха Lehman Brothers да потъне.

"Според мен американската изпълнителна власт реши, че няма политическата опция, в този миг, да се намеси с държавни пари. Тогава аз започнах да се сготвям за злополуката ", спомня си Трише.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР