Състезателката по шахмат Виктория Радева, която бе част от националния

...
Състезателката по шахмат Виктория Радева, която бе част от националния
Коментари Харесай

Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева гостува на Община Пловдив

Състезателката по шахмат Виктория Радева, която бе част от националния тим, спечелил историческа първа европейска купа за България на шампионата на Стария континент в Будва, бе призната от кмета на Пловдив Костадин Димитров.

На събитието в Община Пловдив участваха още ръководителят на Общинския съвет Атанас Узунов и заместник-кметът на Пловдив по спорт, юношески действия и обществена политика Николай Бухалов, които показаха възхищението си от достижението на Радева и нейните съотборнички.

" Много съм щастлива да се прибера в Пловдив. Това е моят роден град, обичам си го доста. Благодарна съм за поддръжката през годините.

Шампионатът беше извънредно оспорван. Както евентуално знаете, физически не бях добре и втората половина от надпреварата не беше добре за мен. Имахме мач с Азербайджан в шестия кръг, който се наложи да играя с 40 градуса температура и повръщане, само че получих поддръжка от останалите девойки и съумях да го изиграя. След срещата ме заведоха в спешна помощ.

За жал, по-късно не съумях да завърша последните няколко кръга. Щастлива съм обаче, че се преборихме с Грузия на финала. Еуфорията беше огромна, не можехме да повярваме. След цялата тази страст, може да сме признателни на хората, които ни поддържат. Искам да насочва апел - имаме потребност от здрави фамилии, които да построяват млади и хубави хора ", съобщи Радева.

Футболната легенда Петър Зехтински също изрази възхищението си от представянето на българския тим по време на шампионата и обърна внимание на един съответен ход на Виктория, при който в една от партиите тя е жертвала царицата, с цел да реализира мат.

" Пожертвах първоначално две пешки, с цел да направя офанзива на царя. След това пожертвах коня и царицата. На това равнище рядко се виждат такива матове. Това е една от най-красивите ми партии, само че тя идва след ужасно доста тренировки ", изясни 22-годишната състезателка.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров също поздрави Виктория Радева и ѝ връчи специфичен плакет и подарък.

" Обръщам се към Виктория с горделивост, чест и огромна признателност. Накара всички нас да се усещаме горделиви за твоите триумфи. Следим израстването ти от доста дребна и от мен можеш да имаш цялостна поддръжка. Спортът е приоритет в нашата управническа стратегия.

В последните години имахме растеж на нашите триумфи. Аз самият се занимавам със спорт и съм наясно, че когато има признателност и поддръжка за това, което вършиме, тогава спортистът има мотивация и сили, с цел да направи идната крачка ", обърна се към Радева кметът на Пловдив.

Заместник-кметът Николай Бухалов пожела на 22-годишната състезателка да доближи до най-високото равнище в шахмата.

" Всички тук сме със страхотни усещания и знаем, че рано или късно ще постигнеш най-значимото в шаха. Пожелавам ѝ да е здрава и амбициозна и да доближи до най-високото равнище в шаха. Трябва воля и себеотдаване, тъй като по пътя има разочарования, само че човек не трябва да се предава ", съобщи Бухалов.

Бащата на Виктория - Славей Радев не скри страстите си и призна, че за него е било сбъдната фантазия да чуе българския химн в чест на своето дете.
 Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!
Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!

Българките победиха в надпреварата
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР