Състезанието Vis Moot може да бъде определено като аналог на

...
Състезанието Vis Moot може да бъде определено като аналог на
Коментари Харесай

Възпитаници на ВТУ участваха в международно състезание за студенти по право

Състезанието Vis Moot може да бъде несъмнено като аналог на олимпийските игри при надпреварите по право. Това съпоставяне прави Висш съдебен съвет.

Юридическият факултет на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ взема присъединяване в съревнованието за четвърта поредна година, което се дължи извънредно на поддръжката, получена от управлението на Университета и на Факултета. Традиционни донори на тима са Висшият адвокатски съвет и Великотърновската адвокатска гилдия и частни компании като „ Кроношпан “ ЕООД.

Студентите се срещнаха и с един от Директорите на надпреварата – проф. доктор Щефан Крол.
Предмет на надпреварата е интернационален търговски арбитраж, подбуден от контракт за интернационална продажба на артикули. Състезанието протича напълно на британски език и има две етапи – писмена и джука, която обичайно се организира във Виена в седмицата преди католическия Великден. Устната фаза се състои в написването на меморандуми за просител и ответник, като срокът за представянето им е декември, надлежно януари. Тази година първият период изтичаше в 00:00 часа на 8 декември, тъй че студентите от тима посрещнаха празника си, финализирайки исковата си молба.

Участниците в тима са: четвъртокурсничката Мария Кожухарска, петокурсниците Джейлян Сюлейманова и Мартин Грънчаров и дипломантката Ангелина Киречиева. В устната фаза те се изправиха против тимове от Русия, Германия, Бразилия и Грузия, като арбитри на конфликтите бяха учени и практикуващи адвокати. Отзивите от представянето на студентите на Великотърновския университет са, че същите наподобяват и се държат като образувани юристи по интернационалните търговски разногласия, а не като студенти!

Отборът на Великотърновския университет извърши подготовка за надпреварата, като се яви на авансово съревнование по същия проблем, проведено от Юридическия факултет на Университета в Белград. Там тимът ни се изправи против представители на Съединени американски щати, Русия, Германия и Турция. Студентите още веднъж получиха възторженостти за представянето си след едночасово пледиране на британски от страна на двата тима в съответния панел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР