Съставянето на финансови отчети е като публикуването на снимки в

...
Съставянето на финансови отчети е като публикуването на снимки в
Коментари Харесай

Класация на банките по устойчивост и динамика: В търсене на предвидимост сред шоковете

Съставянето на финансови доклади е като публикуването на фотоси в обществените мрежи - с подобаващите принадлежности можете да постигнете впечатляващ тип. Това важи с цялостна мощ както за фирмите от действителната стопанска система, по този начин и за банките - и при едните, и при другите с доза предпочитание резултатите могат да се разкрасят по този начин, че акционерите да са щастливи, а и общата аудитория да остане с чувството за сполучливо показване.

И също както в обществените медии в другите интервали се следят разнообразни " фешън трендове ", по този начин и според от етапа на икономическия цикъл мениджърите на комерсиалните банки биха могли да концентрират повече старания върху по-голям дял при заемите или при депозитите, като употребяват за задачата разнообразни похвати. Конкретният еднократен филтър, през който останалите участници на пазара виждат даден финансов доклад обаче, постоянно може да замаскира подценявани опасности в салдото.

За участниците на пазара обаче е значимо банките да се развиват стабилно, защото и самият цикъл на бизнеса им нормално обгръща повече от една година. Регулаторите също избират предвидимостта и методичния напредък пред нападателната агресия, заради което в последните месеци Българска народна банка няколко пъти предизвести, че вижда опасности на имотния пазар, и реагира с ограничения за охлаждането му посредством повишение на финансовите буфери.

Традиционно К10 също се пробва да наблюдава представянето на банките освен през миналата (в случая 2021) година, а и да огледа обратно и да проучва държанието на играчите в бранша в малко по-дългосрочен небосвод. Това ни разрешава да забележим дали резултатите на финансовите институции са устойчиви и дали определената тактика води до реализиране на търсените цели. Разбира се, с ангажимента, че поредицата шокови събития за стопанските системи от последните години - пандемията, рекордните за последните десетилетия световни равнища на инфлацията, а в този момент към този момент и войната в Украйна - неизбежно ще дадат отражение върху държанието и на банковите мениджъри.
Реклама
В огромната си част критериите, които използваме в подкласацията за резистентност и динамичност, са основани на тези от подреждането по непоклатимост или успеваемост - разликата е, че са взети в динамичност. Една част от тях регистрират изменението за интервала, което демонстрира както до каква степен пораства банката като цяло, по този начин и по-конкретно до каква степен представянето й по някои параграфи се усъвършенства или утежнява. При други от индикаторите в категорията пък се взема под внимание междинната стойност за последните три години. А трети са фокусирани върху общоприетото отклоняване, т.е. до каква степен измерителят прави внезапни и непредсказуеми придвижвания. Така класацията в категорията насърчава, от една страна, растящите институции, само че от друга, също по този начин носи точки на банките, при които се следят най-трайни и устойчиви резултати, т.е. такива, при които не се виждат изненадващи скокове или спадове в някой от индикаторите, което би могло да приказва за еднократно замаскиране на проблеми.

Един от индикаторите с най-високо тегло в категорията е общоприетото отклоняване на разноските за обезценки, което считаме за добър маркер за поредна политика, т.е. бонус по този аршин получават не банките, които са подхванали стремително най-вече обезценки, а тези, които гладко и методично са прочиствали балансите си, вместо да натрупат риск в тях. Уговорката тук е, че поради всеобщото по-сериозно провизиране през 2020 година поради пандемията и в тазгодишното издание на класацията регистрираните стойности са малко по-високи спрямо нормалното за предишни години. Което пък ненапълно опонира на концепцията на индикатора, защото в тази ситуация банките с по-консервативен метод регистрират по-голямо приблизително отклоняване за последните три години и надлежно получават по-малко точки.

Разглеждането на чистия лихвен приход също като междинна стойност за последните три години пък разрешава да се изгладят съмненията при индикатора, подбудени от съответни кампанийни или маркетингови лихвени промени. Аналогично, отчитането на междинната стойност на възвращаемост на капитала за последните три години почиства евентуални изкривявания от продажби или преоценки на активи.

От предходната година в методологията на категорията " Устойчивост и динамичност " влиза и индикатор за ликвидност. Това е сборът на паричните наличия на всяка банка, депозитите й в Българска народна банка и вложенията й в ДЦК, съпоставени с активите й. Числата са взети като междинна стойност за последните три години, като задачата е по този метод да се бонифицират институциите, които редовно поддържат висока ликвидност, а не тези, които заради някаква еднократна причина в края на обособена година са се озовали с повече свободен запас. Тук също следва да се има едно мислено, доколкото високите равнища на ликвидност могат да приказват и за незадоволително дейно ръководство на набраните запаси и неспособност те да бъдат пласирани.
Реклама
По-малко тегло в класирането в категорията е обещано на растежа на активите, защото мощното им повишаване не е безусловно добра вест - бързата агресия постоянно е съпроводена с опасности. Увеличение на кредитния портфейл може да е за сметка на занижени стандарти за разпределяне на заемите, което може да донесе проблеми в бъдеще. Зад смяната в цифрата може да стоят и недоходоносни активи или пък преоценки. За всяка банка това може да се види при спомагателни разбивки и включване на още цяла поредност спомагателни индикатори, което обаче би усложнило прекомерно методологията.

Маржът на чистия приход от такси и комисиони също е с по-ниско тегло, доколкото към момента има по-малко значение в съпоставяне лихвения приход. От друга страна, на фона на свиващите се лихвени маржове постъпленията по това перо към този момент от дълго време не са пренебрежими, като за някои банки са основен приходоизточник. С ниско тегло е и смяната на съотношението капитал към активи, защото това не е точният и регулаторно наблюдаван индикатор за финансова адекватност (към датата на правене на класацията тези данни към момента не са налични за множеството банки).

За разлика от останалите категории в К10 при подреждането по " Устойчивост и динамичност " измежду водачите попадат и много по-малки и бутикови институции, което демонстрира, че ясна и фокусирана тактика може да носи резултати даже и без мащаб. След четири години пауза на върха на подреждането в категорията още веднъж застава Прокредит банк, която преди този момент беше водач в продължение на три следващи години. Тя печели с помощта на положителната възвращаемост на капитала, която реализира с помощта на по-агресивната си тактика в кредитирането, донесла й и рекордна облага за миналата година.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама Текстът е част от специфичното издание " К10 - Най-добрите банки в България ". Изданието може да бъде закупено отсам. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР