Съставът на парламента прекалено много се е обновил, има да

...
Съставът на парламента прекалено много се е обновил, има да
Коментари Харесай

Ива Митева: Слави Трифонов никога не е бил на преден план в "Има такъв народ"

Съставът на Народното събрание прекомерно доста се е обновил, има да учи и ще е прекомерно мъчно. Такава прогноза направи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на 47-ото Народно заседание Ива Митева от " ИТН ". По думите ѝ партията се е научила да води разговор, а Слави Трифонов постоянно е бил водач, само че не е бил на напред във времето, както в предходните опити за сформиране на коалиция, по този начин и в този момент, защото е казвал, че специалистите би трябвало да са там. След редица рецензии главно към " Демократична България " във видео изяви във " Facebook " в границите на 46-ия Парламент и отвод от съдружно държавно управление, Трифонов влезе в нова смирена и подкрепяща основаването на такова роля.

" Ние израснахме, научихме си урока ", заключи Митева. След като завоюва изборите през юли, партията на Трифонов не получи поддръжка от евентуалните сътрудници " Демократична България " и " Изправи се! Ние идваме! " за два проектосъстава на държавно управление. Впоследствие на изборите през ноември партията реализира близо три пъти по-нисък резултат (от 24.08% до 9.52%) и влезе в управническа коалиция с " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " с четирима министри, един от които е и вицепремиер.

Попитана за променената позиция по отношение на Българска социалистическа партия, за която Слави Трифонов бе обрисувал " огромни разлики ", поради които отхвърли да поддържа държавно управление на социалистите в границите на 46-ото Народно заседание, Митева разяснява: " Когато ти трябват гласове, би трябвало да видиш по какъв начин ще можеш да балансираш, по тази причина това разделяне към този момент не би трябвало да се позволява. Научихме се да водим разговор и в този момент го водим сполучливо, успяхме да намерим общите неща между тях и да се обединим, научихме си урока и израснахме. Ясно е, че скоро няма да има избори, само че четворната коалиция не би трябвало да бъдем спокойни, втората и третата партия не са дребни и не би трябвало да бъдат подценявани като политически играчи ".

Тя акцентира, че е била против гласувания мораториум за цената на тока, парното и водата, с който цените се " замразяват " до края на март 2022 година, защото е правист и конституционалист и познава всички решения на Конституционния съд.

" Не знам да има мораториум, който да не е разгласен за противоконститутицонен ", съобщи Митева.

Добави, че решението е подкрепено от " ИТН " като политически знак, само че изясненост, че трябват бързи законодателни промени. " Решението ще е потребно, беше неотложно, би трябвало да се смени ръководителят на КЕВР и единият от членовете, заради изминал мандат. Трябва да стартират незабавни диалози за смяна в състава на КЕВР ", добави Ива Митева.

Митева също като сътрудника си Андрей Чорбанов счита, че другата позиция на " ИТН " за обявеното въвеждане на Коронавирус документ за държавната администрация няма да да докара до разпад управническата коалиция. Формацията и " Възраждане " са двете партии, които са срещу за влизане в Народното събрание да се изисква подобен.

За смяната в Антикорупционната комисия Митева съобщи, че се обмисля делене на темта с отнемането на имущество от спора на ползи и публичността на имуществото.

" Навремето бързо и механично събраха отнемането с декларирането и спора на ползи. Видяхме, че това беше неточност ", сподели тя.

По време не договарянията за държавно управление специалистите на четирите политически сили по този начин и не се схванаха по какъв начин тъкмо да се реформира КПКОНПИ. Между обединенията имаше липса на единогласие по какъв начин тъкмо комисията да се раздели на две елементи.

В съдружното съглашение бе записана концепцията комисията да бъде разграничена на две, по която няма несъгласие. От нея произтича промяната на настоящето управление, отпред на което е Сотир Цацаров. Оттам нататък бе разказана визията на " Продължаваме промяната ", която гласи: едната част на комисията ще продължи да е антикорупционна - независимо или като звено в ДАНС, като ще се засилят проверяващите й функционалности, а тя ще може да разпорежда и на Национална агенция за приходите и ДАНС инспекции. Тоест тази част на КПКОНПИ ще дублира прокуратурата, като ще се концентрира върху високите етажи на властта. Другата й част ще се занимава с " възобновяване на активи ", т.е. ще има независима комисия за конфискация. Идеята на " Продължаваме промяната " за усилване на пълномощията на новата антикорупционна комисия беше подложена на критика от специалисти, съгласно които това ще я затвърди като " бухалка " на властта. Комисията и сега има куп противоречиви пълномощия, едно от които е, че има право да желае подслушване и следене.

Според Ива Митева са нужни диалози по отношение на правосъдната промяна. Трябва да бъдат чути и редовите магистрати, разискват се промени във Висшия правосъден съвет в посока болшинствата, с които се взимат решения, сподели още тя.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР