Състав на Върховният касационен съд (ВКС) заседава днес по искането

...
Състав на Върховният касационен съд (ВКС) заседава днес по искането
Коментари Харесай

Върховният съд заседава по искането за връщане на Полфрийман в затвора

Състав на Върховният касационен съд (ВКС) заседава през днешния ден по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на производството по условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в пандиза.

Самият Полфрийман е получил призовка още предходната седмица, само че не е задължен да участва и може да бъде представляван от юриста си Калин Ангелов. Откакто бе освободен предварително Полфрийман се намира в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци.

Първоначално съвещанието бе планувано за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес по проблема Върховният касационен съд ще го гледа по-рано - през днешния ден от 9.00 ч. Съдът обаче няма да се произнесе незабавно като срокът за решението е един месец.

С решение на Софийския апелативен съд Полфрийман беше предварително освободен от пандиза, откакто излежа съвсем 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

В настояването си за обновяване на делото Цацаров декларира, че определението на съда е постановено при значително нарушаване на процесуалните правила. Според Цацаров съставът е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение.
В настояването си Цацаров показва и че ръководителят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си създадат отказ поради връзки с Българския хелзинкски комитет.Главният прокурор показва и че нарушаването е значително, тъй като слага ограничавания пред възможната инспекция на правосъдния акт. Според член 419, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс на обновяване подлежат всички влезнали в действие присъди и решения, само че не всички избрания.

Междувременно до момента в който правосъдният състав заседава, Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг против предварителното освобождение на Полфрийман, който ще се организира пред постройката на Съдебната палата.

Развитието по този проблем докара до невиждана офанзива към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание и стана мотив за митинги и разделяне в обществото. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

Миналата седмица въпросът дефинитивно се заплете и поради няколко редом течащи процедури, които провокираха комплициране и оставиха висящи въпросите дали австралийският жител Полфрийман има настояща възбрана за овакантяване на страната, има ли правно съображение да е арестуван в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Видеокадри от делото за убийството бяха оповестени в Youtube и върнаха на дневен ред и въпросите за виновността на австралиеца, както и за събитията от нощта на случая през декември 2007 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (48)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР