Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Вера Чочкова

...
Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Вера Чочкова
Коментари Харесай

СГС изобщо няма да обсъжда обиските у Бойко Борисов

Състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Вера Чочкова постанови, че въобще няма да прегледа протоколите за обиск, импортирани постфактум от Министерство на вътрешните работи. Те касаят претърсванията и изземванията у Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които, както е известно - бяха подхванати " в условия на необходимост " от Министерство на вътрешните работи, надлежно без правосъдно позволение.

(В този случай протоколите се внасят до 24 часа за утвърждение в прокуратурата и съда - което и Министерство на вътрешните работи направи в петък следобяд, б.р.)

Софийски градски съд приема, че самият прокурор, който ги внася, твърди в настояванията си, че подхванатите дейности, " за които следва да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган ".

При това състояние съдът смята, че тази констатация на прокурора " е в границите на неговата подготвеност и не се нуждае от правосъдно утвърждение ".

Просто казано - съдът още веднъж прати топката в полето на разногласието сред прокуратурата - която отхвърли да повдигне обвинявания на тримата и акцентира купчина процесуални нарушавания на Министерство на вътрешните работи, и самото Министерство на вътрешните работи, което пък предприе акцията.

Ето и известието:

Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от СГП претенции за правосъдна глоба по осъществените процесуално-следствени дейности по претършуване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

В настояванията категорично се твърди, че дейностите, за които следва да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган. В досъдебното произвеждане, прокурорът е единственият орган по управлението на следствието, заради което констатацията му за незаконност на съответни дейности, осъществени от проверяващия орган, е в границите на неговата подготвеност и не се нуждае от правосъдно утвърждение. Доколкото в актуалното произвеждане, прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му е неприемливо, написа в определението си арбитър Вера Чочкова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР