Състав на Апелативен съд – Варна потвърди определения от Окръжен

...
Състав на Апелативен съд – Варна потвърди определения от Окръжен
Коментари Харесай

Апелативният съд раздаде правосъдие за двама от злодеите, участвали в отвличане и побой край Варна

Състав на Апелативен съд – Варна удостовери избрания от Окръжен съд – Варна арест на Мартин К. - един от обвинените в отвличането на млад мъж в Аксаково. Мярката на втория – Максим Д. беше променена от домакински арест в парична гаранция в размер на 1 000 лева, оповестиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че предходната седмица втората инстанция сложи под домакински арест третия обвинен – Александър С. Тримата са били арестувани за незаконното отнемане от независимост на гражданин на Аксаково. Нанесен му бил побой, откаран бил с автомобила си край с. Каменар, като бил заплашван с револвер. Произведени били изстрели. Варненският областен съд бе определил задържане под стража за 18-годишния Мартин и домакински арест за 21-годишния Максим Д., само че и те желаеха по-леки ограничения от въззивния съд. 

Адвокатът на Мартин К. изясни, че той е най-младият от групата. Извършил действието, воден от желанието да се потвърди пред другите. Проявил е лековерие. Представителят на Апелативната прокуратура подчертава на водещата роля на този обвинен и на проявеното безпричинно принуждение.

Съдебният състав напомни, че Наказателният кодекс глоби отвличането с отнемане от независимост от 7 до 15 години. По отношение на Мартин К. съдът аргументира решението си да удостовери най-тежката мярка за неотклонение с изключителната социална заплаха на действието. Съобразно практиката на Съда на Европейския съюз тя се взима поради при първичното установяване на мярка за процесуална насила, с оглед самостоятелно осъществените дейности от съответния обвинен. Затова няма учредения за изменение на мярката му в домакински арест. Един от съдиите в тричленния състав изрази изключително мнение, защото счита, че става дума за висока, а не извънредно висока социална заплаха.

По отношение на другия обвинен – Максим Д., отбраната оспорва той да е взел участие в действието " похищение “. Единствената му роля е в шофирането на един от колите, счита юристът. Прокурорът се съгласи, че присъединяване му не е по този начин интензивно, само че закононарушението е тежко и домашният арест е съответен. Съдебният състав одобри, че има задоволително доказателства, които на този стадий от производството поддържат обвинителната теза. Предвид чистото правосъдно минало, положителните характеристични данни, ролята на Максим в закононарушението, Апелативният съд не откри учредения за задържането му под стража или под домакински арест, защото за двете ограничения има сходни законови условия. Затова съдът анулира определението на Варненския областен съд и да дефинира парична гаранция в размер на 1000 лева за този обвинен.

Съдебните актове на Апелативен съд – Варна по установяване на ограниченията за неотклонение на двамата младежи, упрекнати в похищение, са дефинитивни.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР