Съществуват много легенди, свързани с издълбаната в скалите врата в

...
Съществуват много легенди, свързани с издълбаната в скалите врата в
Коментари Харесай

Вратата на боговете в Перу: Мистериозният енергиен портал

Съществуват доста митове, свързани с издълбаната в скалите врата в Перу. Повечето от тях  описват за енергиен портал, през който простосмъртни и богове могат да минават от едно измерение в друго.

Пренасяме се въображаемо в Перу и скалите край брега на езерото Титикака. Хаю Марка. Именно там се намира мистериозното образувание, наречено Вратата на боговете или Пуерта де Хаю Марка (Вратата на Хаю Марка).

Вратата, вградена в розов мрамор, е една от многото тайнствени находки на територията на Перу. Първите данни за нея можем да открием в митологията на инките, а след това и на всички останали локални жители. Според античните инки езерото Титикака е мястото, където се родил светът. От там стартира всичко и там се връщат душите след гибелта на хората.  През 1996 година перуанският екскурзовод Хосе Луис Делгадо Мамани инцидентно се натъква на Вратата на Боговете, до момента в който учи региона край нея. Мамани споделя, че когато се доближил до скалната групировка, за малко не примрял от шока, който претърпял. Причината се криела в това, че екскурзоводът бил сънувал същата тази скална врата доста преди да я види с очите си. Това няма по какъв начин да е съвпадане, уверен е гидът. Най-интересното било, че от солидния портал се излъчвала загадъчна синя светлина. Самият Мамани назовава случилото се „ божие признание “.

Мнозина имат вяра, че Вратата на Хаю Марка не е нормално скално образувание. Считат го за мощен енергиен портал, през който Богове или извънземни същества, както и елементарни хора, или най-малко душите им, могат да минават от едно измерение в друго. От един свят в различен. Местните митове описват, че в антични времена героите на племената, населяващи района, били удостоени с достойнството да минават през Портата на боговете в отвъдния свят, когато времето им на Земята изтече.



Тайнственият портал е с размери 7 метра височина и 7 метра ширина. Има формата на врата, само че по-интересното е, че в средата й е вградена още една – по-малка врата. А в нея има дребна дупка, която локалните племена дефинират като брава за отваряне на портала. Те имат вяра, че в бъдеще тази врата ще се разтвори доста по-широко от естествените си размери и през нея боговете ще дойдат на земята и ще оказват помощ на хората.
Местните описват още, че по времето на инките един духовник (Жрецът на храма на седемте лъча) се озовал пред Вратата на Хаю Марка, бягайки от испанските завоеватели. Порталът се охранявал от група шамани. Свещеникът носел със себе си златен диск. Той и шаманите с изненада разкрили, че той пасва идеално на дупката на дребната скална малка врата. Поставили диска там и порталът се отворил. Мястото се обляло с бледосиня искряща светлина. Свещеникът бързо влезнал през открехнатата врата, с цел да се избави от настъпващите завоеватели. Той минал в някакво друго, тайнствено измерение, за което и до през днешния ден не се знае с акуратност какво е. Но от историята е видно, че Вратата на боговете е точно мощен портал сред триизмерния земен свят и невидимия за хората, тайнствен извънземен свят.
Но да се върнем в сегашното. Когато открива Вратата на боговете,  Хосе Луис Делгадо Мамани незабавно се свързва с локалните археолози и историци. Мястото незабавно притегля вниманието им, включват се и доста откриватели на културата и живота на инките. Учените остават скептични към концепцията, че Вратата на Хаю Марка е портал към други измерения. Тяхното умозаключение е, че тази врата евентуално не води и до подземни тунели или други убежища. С една дума - съгласно тях тази врата не води до на никое място.


Интересното в тази ситуация е, че доста от откривателите имат необикновени прекарвания, до момента в който изследват вратата. Някои от тях споделят, че са почувствали фина сила, пулсираща от вътрешната страна, когато се доближавали до нея. Други оповестяват, че са чули странна ритмична музика, идваща от вътрешността на скалите. Трети описват, че са имали странни видения за горящи колони и други неща, които не били от нашия свят.
Вратата на Хаю Марка, несъмнено, не е единственото място, посочено като портал към други светове и измерения. Такива съществуват и на доста други места по целия свят. А дали легендите за тях са истина или просто небивалица единствено можем да гадаем.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР