Съществуват достатъчно данни за длъжностно престъпление, по които прокуратурата да

...
Съществуват достатъчно данни за длъжностно престъпление, по които прокуратурата да
Коментари Харесай

МВР предаде на прокуратурата последните здравни министри на ГЕРБ заради детската болница

Съществуват задоволително данни за длъжностно закононарушение, по които прокуратурата да образува следствие против последните двама здравни министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Причината - процедурата по градеж на Национална многопрофилна детска болница. Това излиза наяве от документи, изпратени от Министерство на вътрешните работи на прокуратурата и представени от "Дневник ".

През август предходната година служебният им правоприемник на държавното обвиняване, потвърждавайки, че има данни за редица нарушавания в конкурсната процедура, извършена по времето на ръководството на ГЕРБ.

Тогава служебният здравен министър сподели, че за градежа на болничното заведение са били преведени предплатено над 9.2 млн. лева на консорциума от компании от групата на "Главболгарстрой " (ГБС), без да има законово съображение за това. В сигнала му бяха посочени дейности на "всички длъжностни лица, ангажирани по този проблем ", в това число на някогашния министър председател Бойко Борисов и някогашните здравни министри Ананиев и Ангелов, които в този момент са депутати от партията му.

Бившите ръководещи от ГЕРБ бяха сключили контракт за създаване на профилираното лечебно заведение в незавършен градеж в двора на Медицинската академия в София. През предишния юни, че остарелият градеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, съвременна постройка. След месец беше преустановен и договорът с ГБС.

В началото на февруари Министерство на вътрешните работи разгласи, че стартира своя инспекция на метода, по който е била извършена въпросната процедура. Преди два дни, че е образувала следствие за длъжностно закононарушение в здравното министерство по отношение на поръчката за градеж на детска болница, само че не загатна по чие време е осъществено то.

По информация на "Дневник " в границите на инспекцията на Министерство на вътрешните работи финансов контрольор е установил, че довършването на замразения от години градеж на детската болница опонира на настоящите общ и обстоен организационен проект, а и на условията за сигурност.

Освен това е открита неприемлива съгласно в Закона за публичните поръчки промяна на възложителя на плана. Първоначално това е здравното министерство, само че след това е основана държавната "Здравна капиталова компания за детска болница " с капитал от 100 млн. лева и министерството трансферира на нея ръководството на плана, написа "Медиапул ".

От цитираните от изданието констатции на Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че наред с Ананиев и Ангелов, обвинен в длъжностно закононарушение е и ръководителят на държавното сдружение, поело ръководството на плана, Иван Алексиев.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, нужни за лекуването на деца, е тематика, която се разисква от години. Последното държавно управление на ГЕРБ (2017-2021) възнамеряваше да продължи строителството на изоставена постройка, замислена през 70-те години на предишния век.

След няколкомесечни митинги на лекари, архитекти и цивилен организации някогашният министър председател Борисов разпореди незавършената постройка да бъде съборена и построяването на болничното заведение да стартира отначало. Тоагава Ангелов изясни, че макар променените условия на плана, той ще бъде завършен по към този момент съществуващия контракт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР