Съществува огромна разлика между предлагането на помощ и нейното налагане.

...
Съществува огромна разлика между предлагането на помощ и нейното налагане.
Коментари Харесай

Защо да помагаш на другите не винаги е добра идея: 6 основателни причини да се спрете

Съществува голяма разлика сред предлагането на помощ и нейното налагане. В първия случай проявявате угриженост към човек и се чудите дали можете по някакъв метод да допринесете за избрани позитивни промени в живота му. Във втория, вие просто поемате ролята на избавител, прехвърляйки отговорността върху себе си, заемайки се да решите непознатите проблеми.

На пръв взор може да наподобява, че опитът да помогнете на всички към вас е нещо положително. Усещате прилив на сили, другите ви почитат, печелите доверие. Но има и много причини, които ще ви убедят в противното.

Ако постоянно с ненаситност се заемате да решавате непознатите проблеми ще сте непрекъснато депресирани. Защо се получава по този начин? Решавайки проблемите на други хора, сте толкоз ангажирани с тях, че стартирате да ги приемате като ваши. Започвате да се притеснявате непрекъснато, мислите доста за това и  по този метод несполуките на вашите познати, другари или родственици унищожават живота ви.

Полагате прекалено много старания за потребностите на други хора

Да бъдеш индивидът, който постоянно се притичва на помощ, значи да вложиш прекалено много старания за другите хора. Така не можете да се концентрирайте с цел да контролирате личния си живот, тъй като за това просто не ви остава време и сила.

Хората, които влизат в ролята на спасители, постоянно рискуват личното си здраве, като жертват прекалено много за своите близки, родственици, другари, сътрудници и познати. Ако сте решени да помогнете на всички към вас, тогава се примерете с мисълта, че няма да ви остава задоволително време да се грижите за самите себе си.

Помощта ви няма да се оцени в множеството случаи

Трябва да се примирите с това. Ако бързате да помогнете без съмнение, без значение какъв брой сте заети или изтощени, спрете се и помислете дали в действителност отсрещната страна го заслужава.  В множеството случаи вашата поддръжка няма да ви се върне, а постоянно даже и няма да се оцени уместно. Дори да помагате на обичан човек отдавна, това не значи, че той ще направи същото за вас. И в последна сметка ще се почувствате излъгани и използвани.

Поемането на непознатите отговорности е нездравословно за тези, на които помагате

Ако непрекъснато помагате на човек с решението на еднакъв проблем, като носите цялата отговорност на раменете си, вие просто насърчавате неговото разрушително държание. По този метод единствено му пречите да се освободи от позицията на жертвата и да поеме контрола над живота си. Хората бързо привикват с хубавите неща и вашата помощ скоро ще наподобява толкоз естествена, че индивидът просто ще спре с опитите самичък да взема решение проблемите си. Едва ли желаете да сте в ролята на нечия бавачка, изключително като се вземе поради, че личните ви терзания ви са изцяло задоволителни.

Вашата помощ рано или късно ще провокира пристрастяване

Човекът, на който непрекъснато предоставяте вашата помощ, в последна сметка може да се пристрасти. Така ще се превърнете в самобитен „ надзорен фактор “ в живота му – той към този момент постоянно ще чака от вас препоръки и взимане на решения за всички нови проблеми.

Ще бъдете упрекнати в неуспех

Има и обстановки, когато се пробвате да помогнете на човек от сърце и той в последна сметка ви упреква за своите неуспехи. Случва се доста постоянно. За такива хора е по-лесно да намерят някой отговорен за неуспехите си, в сравнение с да сами да поемат отговорност за живота си.

Не постоянно можете да окажете помощ на вярното равнище

Не бива да оферирате вашата помощ, когато не сте сигурни, че можете да го извършите добре. Ако нямате нужните познания и умения, не се включвайте в решаването на казуса. По-добре да го оставите на някой по-компетентен по този въпрос.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР