Съществени промени в българската икономика и пазар на труда са

...
Съществени промени в българската икономика и пазар на труда са
Коментари Харесай

Такова чудо в България не съм виждал, обяви експерт по заетосттта

Съществени промени в българската стопанска система и пазар на труда са почнали и ще продължат и през идната година.

Те са свързани и с картината в най-големите ни стопански сътрудници. 

Рекорден брой българи се завърнаха в България през последните две години, а наклонността се чака да се ускорява.

В същото време има невиждан интерес на хора от трети страни да идват да работят и живеят в страната. 

Германската безработица бележи лек растеж в края на 2023 година Това е най-високото равнище на безработица от май 2021 година във федералната република, като повишението ѝ е вследствие на продължаващото утежняване във водеща европейска стопанска система.

" Изпратихме динамична и спорна година, България свършва с много по-добри резултати от Германия, че и от други страни. Успяхме да удържим безработица към 5,2, което е много порядъчен интервал. Имаше един интервал сред август и септември, когато трендовете бяха по-негативни, ограниченията на държавно управление, които се взеха за разнообразни стратегии, помогнаха да реализираме порядъчен резултат ", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в студиото на " България заран ".

По думите му няма наклонност за събаряне на заплати, а има задържане.

Повечето работодатели, с които приказвам, споделят едно и също - очакване от лятото стопанската система да тръгне нагоре. То е обвързвано с упованието към Федералния резерв - да се смъкват лихвите, най-оптимистичните са за март месец, а най-песимистичните са за април. Но приказваме за съществено събаряне, което ще рефлектира първо върху стопанската система на Съединени американски щати и по-късно и насам. Така че по-скоро се чака извънредно къса криза и да тръгнем нагоре през есента ", добави Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че IT-тата остават с най-високите заплати, следвани от енергетиците. За страдание, на опашката остава текстилът.

" Икономиката на Съединени американски щати, която е една от най-развитите в света, сметките демонстрират, че не повече от 5 000 работни места на месец се губят за сметка на цифровизация, роботизация и всички сходни трендове, които вървят. Но това е капка в морето на фона на многомилионни работни места, които те основават на месец. У нас резултатът в тази посока е най-малък, чакам добра година. Най-вероятно ще има двуцифрен растеж на заплатите. И приказвам за спектъра на всички бизнеси ", акцентира специалистът.

Георги Първанов разясни, че има наклонност за понижаване на студентите ни, които избират да учат в чужбина.

" Нагласите, които бяха преди години, всички да търсят реализация отвън България, сега не са по този начин. Повечето или считат да продължат образованието си у нас, или считат да се върнат откакто приключват. През 2024 година ще забележим рекордно доста българи, които ще се завърнат у нас.

Очаквам и връщането към по-традиционни специалности, рекордно доста младежи се насочиха към медицината предходната година. Сега виждат, че има доста добра реализация в областта на инженерството.

Продължава да е голям натискът към нас от трети страни да идват да работят у нас - такова знамение не съм виждал ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР