САЩ смятат, че едно прекратяване на огъня във военното настъпление

...
САЩ смятат, че едно прекратяване на огъня във военното настъпление
Коментари Харесай

Първият дипломат на САЩ: Господството на Хамас в Газа приключи

САЩ считат, че едно преустановяване на огъня във военното нахлуване на Израел в линията Газа ще даде на палестинската военизирана формация " Хамас " глътка въздух и ще ѝ разреши да се прегрупира и да реализира ново нахлуване, сходно на това на 7 октомври, съобщи през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън, представен от Ройтерс, написа Българска телеграфна агенция.

Топдипломатът на Белия дом направи изказването по време на конференция в йорданската столица Аман, която даде взаимно с външните министри на Йордания и Египет, настояващи за неотложно прекъсване на огъня в анклава. Посещението на държавния секретар на Съединени американски щати в Йордания е част от втората му обиколка в Близкия изток след експлоадирането на войната сред палестинското ислямистко придвижване " Хамас " и Израел на 7 октомври.

На конференцията Блинкън акцентира единомислието на Вашингтон и арабските страни за това, че актуалното състояние, в което линията Газа е под контрола на радикалното палестинско придвижване " Хамас ", няма по какъв начин да се резервира. Той добави, че е обсъждал със своите арабски сътрудници правенето на по-добър проект за решението на спора посредством две страни.

Блинкън означи и безпокойството на Вашингтон от насилието, проявявано на Западния бряг от екстремистки настроени еврейски заселници против палестинци.

Йорданският външен министър Айман Сафади съобщи на собствен ред, че Израел прави " военни закононарушения " и не може да се слага над интернационалното право. Сафади уточни, че главната отговорност за края на войната в Газа е на държавния секретар на Съединени американски щати.

Междувременно на срещата си с Блинкън външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е декларирал, че непрестанните израелски бомбардировки на линията Газа са усложнили посредничеството на емирството за освобождението на заложниците, държани от " Хамас ", съобщи още Ройтерс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР