САЩ ще се превърнат в най-големия доставчик на втечнен природен

...
САЩ ще се превърнат в най-големия доставчик на втечнен природен
Коментари Харесай

САЩ се превръщат в ключов доставчик на LNG за Европа

САЩ ще се трансфорат в най-големия снабдител на полутечен природен газ (LNG) в Европа, в случай че вносът на газ от Русия остане стеснен през идващите години. Такъв е изводът от разбор на Института по енергийна стопанска система (EWI) към Университета в Кьолн, представен от Clean Energy Whire. В изследването, поръчано от Асоциацията на газовата промишленост Zukunft Gas е записано, че „ при всички сюжети вносът на LNG от Съединени американски щати се усилва спрямо 2021 година и доближава 40%-ен дял от общия импорт на Европейски Съюз, в случай че няма доставка от Русия “.

Авторите на отчета наблюдават въздействието на разнообразни хипотези върху бъдещето търсенето и предлагането на търговията с газ и цените на едро през 2026 година и 2030 година „ В този случай Европейски Съюз става един от най-важните пазари за природен газ от Съединени американски щати, дружно с Азия. “, акцентират създателите. Според тях реализирането на нови планове за втечняване в Съединени американски щати е причина за увеличение на износа на полутечен природен газ, само че предстоящият спад в европейското търсене в средносрочен до дълготраен проект заради дейностите в региона на климата води до забележителна неустановеност за нужните вложения.

Европа може единствено в лимитирана степен да усили размерите на импорт от свързани с тръбопроводи източници на доставки като Норвегия, Азербайджан или Алжир. Очаква се Норвегия да усили производството си до 2028 година, само че по-късно ще претърпи спад в производството. Вероятно вносът от северноафриканските страни експортьорки ще намалее, защото тяхното вътрешно търсене ще се усили. Катар може да усили износа си за Европа, само че към този момент е обвързал огромна част от наличните размери с азиатски вносители в дълготрайни контракти. „ Възможният спомагателен импорт за Европейски Съюз от други страни експортьори на LNG, като Австралия или Канада, няма да е забележителен, защото те обслужват най-вече азиатския пазар “, предвиждат откривателите. Те чакат спад на цените от 2024 година

Войната в Украйна сложи в дневния ред напъните за диверсификация на доставките на газ в Европа, надалеч от съветския импорт. Германия има добре развита тръбопроводна мрежа за природен газ и е обвързвана с терминали за импорт в прилежащи страни, само че не разполага със лично пристанище за непосредствено приемане на LNG. В допълнение към един или повече закрепени наземни терминали, държавното управление възнамерява да наеме пет плаващи терминала в кратковременен проект, два от които могат да бъдат конфигурирани още тази зима.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР