САЩ се отказват от атомното споразумение с Иран - и

...
САЩ се отказват от атомното споразумение с Иран - и
Коментари Харесай

След решението на Тръмп светът става по-опасно място

САЩ се отхвърлят от атомното съглашение с Иран - и то без да предложат опция. Това решение слага под въпрос резултата от 12-годишни интензивни дипломатически старания и трансформира света в по-опасно място, написа " Дойче Веле ".

Никой към този момент не очакваше да се случи някакво знамение. Преди Доналд Тръмп да вземе своето решение, се спекулираше единствено за това какъв брой фрапантен ще е отводът от нуклеарното съглашение с Иран, дали ще остане въпреки всичко някоя отворена малка врата, дали дипломатическите начинания на европейците ще имат някакъв резултат. Сега отговорите са известни: Съединени американски щати дефинитивно се отхвърлят от така наречен Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA), по-известен като атомното съглашение с Иран, а анулираните наказания против тази страна влизат още веднъж в действие. Този вид е най-опасният от всички, които бяха обсъждани преди този момент. С него светът няма да стане по-сигурен или по-мирен.

Прекият резултат от решението на американския президент към този момент се усети: акциите на оръжейните концерни скочиха още до момента в който Тръмп произнасяше декларацията си. Има и друга последица, обвързвана с едно по-отдалечено място: постигането на някакъв триумф на идната среща на върха със севернокорейския деспот Ким Чен-ун ще стане още по-трудно.

Защо Тръмп взе това решение?

Аргументите на Тръмп гласят: договорката с Иран не пази американските ползи в областта на сигурността. По какъв метод обаче отводът от съглашението ще опази американските ползи - това е загадка, която Тръмп не разкри.

При това съглашението затваряше пътя на Иран към създаването на нуклеарно оръжие и то с опция за интернационален надзор, с което на процедура осуетяваше и нуклеарната конкуренция в района. Именно такава беше главната роля на съглашението, което то изпълняваше с триумф. Даже новият външен министър Майк Помпео, прочут с радикалните си възгледи във връзка с Иран, не подлага на подозрение обстоятелството, че Техеран е спазвал отговорностите си по съглашението.

" Проблемът на Тръмп не е обвързван с атомната договорка, а с Ислямската република Иран ", съобщи един френски посланик. Затова договарянията от последните четири месеца, водени сред европейските сътрудници на съглашението и Съединени американски щати, още през цялото време бяха обречени на неуспех - без значение от всички европейски отстъпки и от дипломатическата атака с визитите на Макрон, Меркел и Джонсън.

В Белия дом Доналд Тръмп се обкръжи с гневни съперници на Иран. Освен външния министър Помпео, към " ястребите " спада и новият консултант по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Още през 2017 той беше написал следното: " Основната цел на Америка е да приключи Ислямската гражданска война от 1979 още преди да е навършила 40-тата си година. " А понятието " промяна на режима " в това време се използва тревожно постоянно във връзка с Иран. Това е обезпокоително, тъй като Болтън играеше централна роля в американската политика и в навечерието на иракската война от 2003 година.

Катастрофалните последствия от тази нападателна война, която наруши интернационалното право, са добре известни - също както и фактът, че претекстовете, с които беше стартирана, почиваха на неистина.

В аргументацията си за отхвърли от договорката с Иран Тръмп се базира категорично на конференцията на израелския министър председател Нетаняху от предходната седмица. А тя бе чисто пропагандно шоу. Стари и съмнителни по достоверността си материали бяха претоплени и изнесени на показ, без значение че по никакъв метод не отразяват настоящето положение на иранската атомна стратегия. Ако това шоу въобще може да се вземе на съществено, то е по-скоро мотив в интерес на атомното съглашение - като средство, потвърдило своята успеваемост, с което могат да се блокират нуклеарните упоритости на Иран.

Това обезценява дипломацията

Решението на Тръмп слага под въпрос дейно настоящия резултат от 12-годишни интензивни дипломатически старания - и то без да предложи някаква опция.

Оттук нататък нещата ще зависят от това какъв брой единни са европейците, имат ли задоволително резистентност и воля дружно с Русия и Китай да предложат на Иран задоволително тласъци, тъй че той и отсега нататък да се придържа към контрактуваното. Разцеплението сред трансатлантическите сътрудници обаче ще се задълбочи още повече.

Още занапред може да се планува, че натискът върху Техеран ще ускори позициите на консервативните сили в страната и ще изтласка на назад във времето по-умерените. Това пък усилва вероятността от рискова ескалация в някои от многочислените спорове сред Йемен, Сирия, Ливан и Ирак.

Същевременно основаването на архитектура за сигурност в Близкия изток, която да дава отговор на законните ползи на всички страни в района, от ден на ден се отсрочва за далечното бъдеще. Тъкмо тя обаче е единственият път, по който може да се стигне до същински мир в района.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР